Roladki Cordon Bleu

Roladki Cordon Bleu to pyszny pomysł na obiad. Mięso z kurczaka które w środku skrywa szynkę i ser obtoczone w chrupiącej panierce i smażone na oleju Kujawski 3 ziarna. Kujawski 3 ziarna to  wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jego temperatura dymienia wynosi 240-250°C.  Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.  Szklana butelka jest zdrowszą, bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.

Składniki na 4 szt:

2 filety z kurczaka

4 plasterki szynki gotowanej

8 plasterków sera szwajcarskiego

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

sól i pieprz

Dodatkowo:

2 jajka

50 g mąki pszennej

50 g bułki tartej

olej Kujawski 3 ziarna

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyścić z błon i kostek. Fileta przekroić wzdłuż na pół, tak aby powstały 4 płaty. Każdy rozbić między dwom arkuszami folii na cienkie płaty. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na każdym ułożyć duży plaster szynki i ser żółty.

Zwiń ciasny rulon zakręcając końce folii spożywczej tak jak zawija się cukierek. Tak zawinięte rolady włożyć do lodówki na około 30 min. Wychłodzone roladki nie rozpadną się podczas panierowania.

Roladki wyjąć z lodówki i wyjąć z folii. Posypać solą i pieprzem. Majonez wymieszać z musztardą i posmarować każdą roladkę.

Na talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i jajko. Panierować dokładnie roladki kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna i na średnim ogniu smażyć roladki na złoty kolor obracając z każdej strony. Trzeba robić to długo na średnim ogniu aby w środku mięso nie było surowe.

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!