
Roladki Cordon Bleu
Roladki Cordon Bleu to pyszny pomysł na obiad. Mięso z kurczaka które w środku skrywa szynkę i ser obtoczone w chrupiącej panierce i smażone na oleju Kujawski 3 ziarna. Kujawski 3 ziarna to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jego temperatura dymienia wynosi 240-250°C. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K. Szklana butelka jest zdrowszą, bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.
Składniki na 4 szt:
2 filety z kurczaka
4 plasterki szynki gotowanej
8 plasterków sera szwajcarskiego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
Dodatkowo:
2 jajka
50 g mąki pszennej
50 g bułki tartej
olej Kujawski 3 ziarna
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyścić z błon i kostek. Fileta przekroić wzdłuż na pół, tak aby powstały 4 płaty. Każdy rozbić między dwom arkuszami folii na cienkie płaty. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na każdym ułożyć duży plaster szynki i ser żółty.
Zwiń ciasny rulon zakręcając końce folii spożywczej tak jak zawija się cukierek. Tak zawinięte rolady włożyć do lodówki na około 30 min. Wychłodzone roladki nie rozpadną się podczas panierowania.
Roladki wyjąć z lodówki i wyjąć z folii. Posypać solą i pieprzem. Majonez wymieszać z musztardą i posmarować każdą roladkę.
Na talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i jajko. Panierować dokładnie roladki kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna i na średnim ogniu smażyć roladki na złoty kolor obracając z każdej strony. Trzeba robić to długo na średnim ogniu aby w środku mięso nie było surowe.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

