Torcik potrójnie owocowy

Torcik potrójnie owocowy to musowy torcik o smaku owoców leśnych na biszkopcie kakaowym. Lekkie warstwy musów idealnie puszyste i orzeźwiające. 

Składniki na śr. 19- 20 cm:

Biszkopt:

2 jajka

45 g cukru

2 łyżki gorzkiego kakao

45 g mąki pszennej 450

Nasączenie: 

50 ml mleka

1 łyżeczka kakao rozpuszczalnego

Mus jagodowy:

170 g jagód leśnych mrożonych lub świeżych (należy przygotować 75 ml puree)

250 ml śmietanki kremówki 30%

150 g białej czekolady 

2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

Mus malinowy:

180 g malin mrożonych lub świeżych (należy przygotować 75 ml puree)

250 ml śmietanki kremówki 30%

150 g białej czekolady 

2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

Mus truskawkowy:

170 g truskawek mrożonych lub świeżych (należy przygotować 75 ml puree)

250 ml śmietanki kremówki 30%

150 g białej czekolady 

2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

borówki do dekoracji

jadalne bratki

Przygotowanie:

Puree owocowe: W pierwszej kolejności należy przygotować puree owocowe. Wszystkie 3 smaki należy przygotować w ten sam sposób.

W garnku podgrzewać owoce aż zaczną się rozpadać. Całość zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko. Ma to na celu, pozbycie się pestek. 

Każdego puree będzie potrzebne po 75 ml. 

Biszkopt: Formę o śr. 19-20 cm wyłożyć folią aluminiowa lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Mleko podgrzać i dodać kakao rozpuszczalne. Odstawić do wystudzenia. 

Jajka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę, trwa to około 10 min. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę przelać do formy o śr. 19-20 cm. Biszkopt piec ok 17- 20 min do suchego patyczka. 

Upieczony, wystudzony biszkopt wyjąć z formy i ułożyć na paterze górą do dołu (wtedy będzie równy). Założyć obręcz i folię rantową, wtedy mus nie będzie poszarpany przy zdejmowaniu. Biszkopt nasączyć mlekiem kakaowym (nie dodawać całego nasączenia).

Musy owocowe: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min do napęcznienia. Białą czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka, dodać 100 ml śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Nie podgrzewać zbyt długo aby czekolada nie zważyła się. Do jeszcze ciepłej czekolady dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeśli żelatyna nie rozpuści się do końca można jeszcze podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać puree owocowe i wymieszać. Całość przestudzić, może być letnie. 

Resztę śmietany (150 ml) ubić, nie na całkiem sztywno. Do ubitej śmietanki dodać rozpuszczoną czekoladę z żelatyną i puree owocowym, wymieszać szpatułką do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na biszkopt i wstawić do lodówki na 30 min aż całkowicie stężeje. 

Z każdym kolejnym musem postępować tak samo. Torcik zostawić na całą noc do stężenia. 

Zdjąć obręcz i folię rantową. Całość udekorować borówkami i jadalnymi bratkami. 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten torcik

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *