Ciastka czekoladowe, jak Kinder Delice

Ciastka czekoladowe, jak Kinder Delice to bardzo puszysty biszkopt przełożony kremem z lekko cytrynową nutą. Całość oblana czekoladową polewą. 
Składniki na 10 szt:

Biszkopt:

4 jajka L

140 g cukru

100 g mąki pszennej typ 450

25 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

400 ml śmietany kremówki 30%

1 opakowanie cytrynowego kremu Paradise Dr. Oetkera

50 ml mleka skondensowanego słodzonego 

Polewa:

400 g czekolady deserowej 50% kakao

75 ml oleju 

Dodatkowo:

50 g czekolady mlecznej 

Przygotowanie:

Blaszkę o wym: 30×42 cm wyłożyć papierem (samo dno). Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką. Masę wylać na blaszkę i wyrównać. Biszkopt piec ok 14 min do suchego patyczka. 

Biszkopt wyjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu i przekroić na dwie równe połówki. 

Schłodzoną śmietankę krótko podbić mikserem, dodać krem w proszku Paradise i mleko skondensowane. Całość ubijać aż powstanie gęsty krem. 

Pierwszą część biszkoptu ułożyć w blaszce dopasowanej do wielkości, wyłożyć krem, ułożyć drugą część biszkoptu.. Całość schłodzić w lodówce przez ok 2 godz. 

Ciasto wyjąć z formy i podzielić na 10 równych kawałków. Ciastka przed polewaniem polewą można włożyć do zamrażalnika na ok 30 min.

Czekoladę posiekać i rozpuścić razem z olejem. Każde ciasto zanurzyć w polewie z każdej strony i odłożyć na kratkę aby nadmiar spłynął. Schłodzić w lodówce. Wzroki wykonać rozpuszczoną mleczną czekoladą. 

 

 

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze