Ciastka czekoladowe, jak Kinder Delice
Ciastka czekoladowe, jak Kinder Delice to bardzo puszysty biszkopt przełożony kremem z lekko cytrynową nutą. Całość oblana czekoladową polewą.
Składniki na 10 szt:
Biszkopt:
4 jajka L
140 g cukru
100 g mąki pszennej typ 450
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
400 ml śmietany kremówki 30%
1 opakowanie cytrynowego kremu Paradise Dr. Oetkera
50 ml mleka skondensowanego słodzonego
Polewa:
400 g czekolady deserowej 50% kakao
75 ml oleju
Dodatkowo:
50 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Blaszkę o wym: 30×42 cm wyłożyć papierem (samo dno). Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką. Masę wylać na blaszkę i wyrównać. Biszkopt piec ok 14 min do suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu i przekroić na dwie równe połówki.
Schłodzoną śmietankę krótko podbić mikserem, dodać krem w proszku Paradise i mleko skondensowane. Całość ubijać aż powstanie gęsty krem.
Pierwszą część biszkoptu ułożyć w blaszce dopasowanej do wielkości, wyłożyć krem, ułożyć drugą część biszkoptu.. Całość schłodzić w lodówce przez ok 2 godz.
Ciasto wyjąć z formy i podzielić na 10 równych kawałków. Ciastka przed polewaniem polewą można włożyć do zamrażalnika na ok 30 min.
Czekoladę posiekać i rozpuścić razem z olejem. Każde ciasto zanurzyć w polewie z każdej strony i odłożyć na kratkę aby nadmiar spłynął. Schłodzić w lodówce. Wzroki wykonać rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Klaudia
Dzień dobry, co można dać w zamian tego kremu? Skład jest niestety okropny. ☹️
Monika Molecka
Mleko kokosowe lub śmietankę kokosową