Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach to ulubiona zupa w Naszym domu. Do zupy koniecznie starte na grubych oczkach ogórki, podsmażone na maśle, to niepowtarzalny smak.
Składniki:

300 g żeberek wieprzowych lub wołowych

1,5- 2 litry wody

1,5 łyżeczki soli

pieprz

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

130 g selera

130 g marchewki

60 g pietruszki

50 g pora (jasnozielona część)

2 średnie ziemniaki

1 łyżka masła

200 g ogórków kiszonych

30 ml śmietany kremówki 30%

świeży koperek

Przygotowanie:

Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie paski. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę zbliżoną do pozostałych warzyw.

Żeberka opłukać, zalać wodą i zagotować na średnim ogniu. Zebrać szumowiny, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotować około 40 min.

Do garnka dodać wszystkie pokrojone warzywa oprócz ogórków. Gotować ok 10. Na patelnie włożyć 1 łyżkę masła i starte ogórki. Smażyć na średnim ogniu do momentu aż odparuje z nich woda. Dodać do garnka.

Do naczynia odlać ok 300 ml zupy (uważając aby nie zmiksować liści i ziela), dodać śmietanę i zmiksować blenderem. Wlać ponownie do garnka z zupą, wymieszać, to zagęści delikatnie zupę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa ogórkowa na żeberkach najlepiej smakuje ze świeżym koperkiem. Ugotowane żeberka można obrać, pokroić i dodać do zupy lub obsmażyć na chrupiąco na patelni. Jeśli zupa okaże się mało kwaśna można dodać soku z kiszonych ogórków.

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!