Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem to pyszny, nieskomplikowany obiad którym zaskoczycie niejednego gościa. Świetnie smakuje z dodatkiem sałatki i ryżu lub ziemniaków.
Składniki dla 2 osób:

2 filety z kurczaka

60 g świeżego szpinaku

5 pomidorów suszonych z oleju

50 g żółtego sera

1 łyżka masła

sól

pieprz

Dodatkowo:

mąka

2 jajka

bułka tarta

masło klarowane

 

Przygotowanie:

Na patelni roztopić masło, dodać umyty szpinak i dusić do momentu aż zwiędnie. Przełożyć na talerz i wystudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone pokroić w paseczki.

Filety z kurczaka oczyścić z błon i kostek. Fileta przekroić wzdłuż na pół ale nie docinać do końca. Rozłożyć jak książkę i rozbić między dwoma warstwami folii spożywczej.

Rozbite mięso przełożyć na świeże arkusze foli i doprawić solą i pieprzem. Na środek nałożyć szpinak, pomidory suszone i starty żółty ser. Zwiń ciasny rulon zakręcając końce folii spożywczej tak jak zawija się cukierek. Tak zawinięte rolady włożyć do lodówki na około 30 min. Wychłodzone roladki nie rozpadną się podczas panierowania.

Roladki wyjąć z lodówki i wyjąć z folii. Posypać solą i pieprzem.

Na talerze nasypać mąkę, bułkę tartą i jajko. Panierować dokładnie roladki kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na średnim ogniu smażyć roladki na złoty kolor obracając z każdej strony. Trzeba robić to długo na średnim ogniu aby w środku mięso nie było surowe.

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!