Kolorowe bułeczki z posypką

Kolorowe bułeczki z posypką to idealna propozycja do grilla lub na przyjęcie. Każda bułeczka ma inną posypkę przez co każda też smakuje inaczej a na stole prezentują się świetnie.
Składniki na 2 formy o śr.26 cm:

200 ml letniej wody

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

2 jajka

1 łyżeczka soli

550 g mąki pszennej typ 550

50 ml oliwy z oliwek lub oleju

Dodatkowo:

100 g masła

posypki (mak, pistacje, sezam, drobno pokrojona papryka, ser cheddar, ser parmezan, suszone płatki chabra, suszona natka pietruszki)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie (zbyt ciepła wodą sparzy drożdże i sprawi, że ciasto nie wyrośnie), dodać cukier i wymieszać. Dodać jajko, szczyptę soli i mąkę a następnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej.
Wyrabiać rękami lub robotem do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (robotem ok. 15 min). Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godz.

Masło roztopić i wystudzić. Posypki wysypać na talerzyki. Formę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a na środku ustawić ceramiczną małą miseczkę zawiniętą w papier do pieczenia. W tym miejscu po upieczeniu będzie stała miseczka z dowolnym sosem. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Wyrośnięte ciasto podzielić na małe porcje (takiej wielkości jakiej mają być bułeczki). Uformować kuleczki. Każdą kulkę zanurzyć w roztopionym maśle a następnie w posypce (wystarczy tylko góra bułeczki). Układać naprzemiennie w formie. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*C góra-dół i piec 25-30 min. Po upieczeniu wyjąć ze środka miseczkę i wstawić w to miejsce pustą a następnie wypełnić dowolnym sosem. U mnie to rozpuszczony ser camembert w śmietance.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!