Udka w sosie własnym
Udka w sosie własnym to obsmażone kawałki kurczaka w aromatycznym sosie. Z dodatkiem ziemniaków, kaszy i dużą ilości surówki razem tworzy przepyszny obiad.
Składniki:
6 udek z kurczaka
1 cebula
3 łyżki oleju
Przyprawy: sól, pieprz ,papryka słodka, przyprawa do kurczaka
liść laurowy
ziele angielskie
kilka suszonych pomidorów z oleju
Dodatkowo: 1 płaska łyżka mąki (pszenna lub ryżowa) rozrobiona w 1/3 szklanki wody) -dodawać stopniowo tyle ile potrzeba
koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso oczyścić i pociąć na mniejsze (oddzielić pałkę od drugiej części) jeśli są to całe udka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory suszone pokroić w paski Mięso doprawić przyprawami z obu stron. Na patelni rozgrzać olej i włożyć mięso skórą do dołu. Smażyć na bardzo złoty kolor (od tego zależy kolor sosu w końcowej fazie). Do mięsa dodać cebulę i smażyć do momentu aż zacznie się rumienić. Całość zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie i suszone pomidory z oleju. Dusić pod przykryciem ok 30 min aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić trochę sos. Ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Udka w sosie własnym posypać posiekanym koperkiem i podawać z ziemniakami i surówką.