Gołąbki zapiekane w piekarniku

Gołąbki zapiekane w piekarniku to nic innego jak obsmażone na patelni a później zapieczone w sosie gołąbki. Smakują wybornie i moim zdaniem są pyszniejsze niż te tradycyjne.
Składniki na 10 szt:

1 średnia główka białej kapusty

500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki

100 g ryżu

1 cebula

2 łyżki oleju (do podsmażenia cebuli)

1 gałązka lubczyku

1 łyżeczka siekanej natki

sól i pieprz

Sos pomidorowy:

1/2 cebuli

1 łyżka masła

1 butelka passaty pomidorowej (700 ml )

sól

1 łyżeczka cukru

pieprz

100 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Sos: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier i gotować około 15-20 min aby trochę się zredukował. Na koniec dodać śmietankę kremówkę i wymieszać.
Gotowym sosem zalać gołąbki.

Gołąbki: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużej miski lub garnka i zalać wrzątkiem. Delikatnie oddzielić liście. Wybierać najlepiej te jasne bo ciemne są twarde. Pozostawiam do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Ryż ugotować we wrzątku i wystudzić, wymieszać z mięsem mielonym, podsmażoną cebulą. Doprawić lubczykiem, natką, solą i pieprzem.

Na każdy liść nałożyć farsz ok 2 łyżki i uformować gołąbki ( jak krokiety). Najpierw założyć boki ku środkowi a następnie zwinąć w rulon.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć gołąbki na złoty kolor z dwóch stron.

Do naczynia żaroodpornego na dno wlać kilka łyżek sosu, ułożyć podsmażone gołąbki i zalać resztą sosu.

Naczynie z gołąbkami włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz. Po godzinie przykryć kawałkiem folii aluminiowej i dopiekać jeszcze 10 minut. Po wyjęciu posypać natką pietruszki.

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!