Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy jest niezwykle orzeźwiający i puszysty. Dzięki truskawkowej żelce nabiera owocowego smaku. Przepis na żelkę i tynk pochodzi z bloga Słodki Pomysł
Składniki na tort o śr: 18 cm (12-15 kawałków):
Biszkopt:

4 jajka

130 g cukru drobnego

120 g mąki pszennej

40 g mąki ziemniaczanej

Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje):

150 ml wody mineralnej niegazowanej

4 łyżek soku z cytryny

2-3 łyżki cukru (wg uznania)

Żelka truskawkowa śr. 16 cm:

150 g truskawek świeżych lub mrożonych

20-30 g cukru

4 g żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody

1 łyżka soku z cytryny

Krem śmietankowy:

500 ml śmietany kremówki 36%

250 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

Krem do tynkowania Milky Way:

50 ml mleka

50 g cukru

200 g miękkiego masła 82%

90 g mleka w proszku

Drip czekoladowy:

60 g śmietany kremówki 30% lub 36%

30 g czekolady gorzkiej 64%

20 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

300 g świeżych truskawek (kilka odłożyć do dekoracji)

świeże owoce do dekoracji (maliny, morele, jeżyny, porzeczki, truskawki)

Przygotowanie:

Biszkopt: Najlepiej upiec go 1 dzień przed składaniem tortu. Biszkopt wtedy lepiej się kroi i nie kruszy się. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z mąką ziemniaczaną przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już delikatnie szpatułką
Przełożyć do formy, najlepiej rantu cukierniczego o śr. 18 cm. Piec do suchego patyczka ok 40-45 min w 165-170 stopniach. Biszkopt wyjąć i upuścić równo na podłogę z wysokości 20 cm lub uderzyć lekko o blat.
Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.

Nasączenie: Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem a następnie schłodzić.

Żelka truskawkowa: Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok 8 min. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małym ogniu aż owoce zaczną się rozpadać. Jeszcze gorące owoce zmiksować blenderem na gładkie puree. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Puree przelać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą (o 2 cm mniejszej niż średnica tortu) lub na głęboki talerz wyłożony folią spożywczą. Puree włożyć do lodówki i schłodzić do stężenia kilka godzin.

Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem.

Krem do tynkowania Milky Way: Masło wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Mleko i cukier podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Masło ucierać mikserem na jasną i puszystą masę. Może trwać to nawet 10 min. Mleko z cukrem wymieszać z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta pasta. Do zmiksowanego masła dodawać mleczną pastę, łyżka po łyżce cały czas miksując. Na tym etapie można dodać barwnik aby krem był biały. Miksować tak długo aż krem będzie gładki i aksamitny. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można go na chwilę włożyć do lodówki.

Drip- polewa czekoladowa: Czekoladę podzielić na małe kawałki. Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy.

Składanie tortu: Tort najlepiej składać w rancie cukierniczym lub w obręczy od tortownicy. Na sztywnym podkładzie (22 cm) ułożyć pierwszy blat biszkoptu, lekko nasączyć wystudzonym płynem. Biszkopt posmarować cienką warstwą kremu, wyłożyć delikatnie żelkę na sam środek. Do rękawa cukierniczego nałożyć trochę kremu i zrobić rant zabezpieczający wokół żelki. Założyć rant lub obręcz a na żelkę posmarować ponownie cienką warstwę kremu. Nałożyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć ponownie krem, ułożyć pokrojone truskawki i posmarować cienką warstwą kremu. Następnie włożyć ostatni blat biszkoptu, nasączyć i włożyć tort do lodówki na ok 4 godziny aby naturalnie osiadł, wtedy tynk na torcie nie popęka.

Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 15 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę tynku. Tort schłodzić i dopiero nakładać drip Za pomocą małej  łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy. Tort udekorować owocami. Tort kroić nożem zanurzonym we wrzątku.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!