Markizy cytrynowe

Ciastka markizy z kremem to kruche ciastka przełożone kremem cytrynowym. Świetnie smakują zaraz po upieczeniu ale chyba jeszcze lepiej na drugi dzień.
Składniki na 50 szt:

Ciastka maślane:

200 g masła

100 g cukru pudru

1/4 łyżeczki soli

300 g mąki pszennej

Krem cytrynowy:

125 ml mleka 3,2%

100 g masła ekstra

1 łyżeczka skórki z bio cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Pi-nuts

50 g cukru

200-220 g mleka w proszku

Dodatkowo:

50 g białej czekolady

Przygotowanie:

Ciastka: Masło z cukrem pudrem, solą i mąką posiekać nożem aż zacznie zbijać się w kruszonkę. Następnie szybko zagnieść w kulkę.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół

Ciasto rozwałkować dość cienko na 2-3 mm cienko. Ja wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu ciasto włożyć do lodówki razem z papierem i schłodzić ok. 15 min. Okrągłą foremką o średnicy 5 cm wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół

Piec ok 10-12 min aż ciastka zaczną zmieniać kolor na lekko złoty.

Zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięciu. Ciastka poodwracać aby spody ciastek po złożeniu były od środka.

Ciastek powinno być parzyście aby można było je złożyć.

Krem: Mleko, masło, cukier wanilinowy, cukier i skórkę cytrynową zagotować na średnim ogniu. Mieszaninę wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mleko w proszku i wymieszać na jednolity krem.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać krem na jedną z połówek ciastka, przykryć drugą połówką, lekko docisnąć.

Czekoladę białą rozpuścić, przelać do woreczka z uciętym rogiem i polewać ciasteczka. Schłodzić w lodówce.

Ciastka są najlepsze na następny dzień.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!