Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami to przepyszny deser składający się z chrupiącej bezy, frużeliny truskawkowo-malinowej i świeżych owoców. Tort bezowy szybko robi się miękki dlatego należy go jak najszybciej zjeść po złożeniu.
Składniki na tort o śr. 19 cm:
Blaty bezowe (3 szt):

6 białek (z dużych jajek)
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Krem:

600 ml śmietany 30% lub 36%

250 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

2 usztywniacze do śmietany Śmietan Fix

Frużelina:

125 g truskawek, malin (w równych proporcjach) mrożonych lub świeżych

2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

200 g świeżych truskawek

125 g świeżych malin

125 g świeżych borówek

Przygotowanie:

Na dwóch lub trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 19 cm.
Piekarnik nagrzać do 130*C z termoobiegiem.

Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Końcowo, piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.

Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1, drugą na poziom środkowy, trzecią na ostatni poziom.

Piec przez 5 min w 130 stopniach, później obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec przez kolejne 2,5 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc.

Tak upieczone blaty delikatnie zdejmujemy z blaszki.

Zamrożone lub świeże truskawki i maliny włożyć do garnka wraz z sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić. Do gotujących się owoców wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i stężenia.

Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone, cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany na gęsty krem.

Pierwszy blat bezowy ułożyć na tortownicy, wyłożyć 1/3 kremu, frużelinę, przykryć drugim blatem bezowym, ponownie ułożyć lat bezowy, 1/3 kremu a następnie połowę świeżych owoców. Na sam koniec ułożyć ostatni blat i wyłożyć 1/3 kremu, udekorować świeżymi owocami. Tort przechowywać do czasu podania w lodówce.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

10 komentarzy

  • Paulina

    Co Pani myśli o tym żeby przed nałożeniem kremu posmarować blat bezowy białą czekoladą? Chciałabym uniknąć szybkiego rozmoknięcia.

  • Martyna

    Dzień dobry, ja pytanie odnośnie bezy, kiedy ją zrobię przełożę kremem i owocami po 2 godzinach jest ona już hmm mało atrakcyjna u Pani na story na instagramie widziałam, że jadła ją Pani nawet na 2 dzień, gdzie tkwi sekret jeśli mogę spytać :)?

  • bencia 18

    Witam czy malin i truskawek do fruzeliny ma być łącznie 125 g czy po 125 g malin i 125 g truskawek?

  • Ania

    Robiłam dzisiaj bezę , tak nie skromnie z okazji swoich urodzin ?No ale co tam była okazja, żeby zmierzyć swoje siły . Wyszło pysznie !!!wszyscy zachwyceni j chcą przepis !!! ? Oj Moniko wyzwalasz we mnie takie pokłady energii do próbowania Twoich przepisów . Najlepsze ever !!!!

    • Martyna

      Kurcze ??? co się stanie jak nie dodałam łyżeczki octu lub soku z cytryny??? Beza już w piekarniku ?

  • Emilia

    Cudny przepis, ale zawsze z bezą mam taki problem, że chwilę po upieczeniu wypływa z niej taki płyn, przypominający syrop. Czy ma Pani jakiś sposób na uniknięcie tego, czy jest to normalne?

    • Monika Molecka

      Wyciek skarmelizowanego cukru to efekt źle rozpuszczonego cukru podczas ubijania. Proszę ubijać jeszcze dłużej, jeśli między dwoma palcami nie będą wyczuwalne grudki to jest gotowa