Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami to przepyszny deser składający się z chrupiącej bezy, frużeliny truskawkowo-malinowej i świeżych owoców. Tort bezowy szybko robi się miękki dlatego należy go jak najszybciej zjeść po złożeniu.
Składniki na tort o śr. 19 cm:
Blaty bezowe (3 szt):

6 białek (z dużych jajek)
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Krem:

600 ml śmietany 30% lub 36%

250 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

2 usztywniacze do śmietany Śmietan Fix

Frużelina:

125 g truskawek, malin (w równych proporcjach) mrożonych lub świeżych

2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

200 g świeżych truskawek

125 g świeżych malin

125 g świeżych borówek

Przygotowanie:

Na dwóch lub trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 19 cm.
Piekarnik nagrzać do 130*C z termoobiegiem.

Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Końcowo, piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.

Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1, drugą na poziom środkowy, trzecią na ostatni poziom.

Piec przez 5 min w 130 stopniach, później obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec przez kolejne 2,5 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc.

Tak upieczone blaty delikatnie zdejmujemy z blaszki.

Zamrożone lub świeże truskawki i maliny włożyć do garnka wraz z sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić. Do gotujących się owoców wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i stężenia.

Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone, cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany na gęsty krem.

Pierwszy blat bezowy ułożyć na tortownicy, wyłożyć 1/3 kremu, frużelinę, przykryć drugim blatem bezowym, ponownie ułożyć lat bezowy, 1/3 kremu a następnie połowę świeżych owoców. Na sam koniec ułożyć ostatni blat i wyłożyć 1/3 kremu, udekorować świeżymi owocami. Tort przechowywać do czasu podania w lodówce.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy

  • Ania

    Robiłam dzisiaj bezę , tak nie skromnie z okazji swoich urodzin 😉No ale co tam była okazja, żeby zmierzyć swoje siły . Wyszło pysznie !!!wszyscy zachwyceni j chcą przepis !!! 😊 Oj Moniko wyzwalasz we mnie takie pokłady energii do próbowania Twoich przepisów . Najlepsze ever !!!!

    • Martyna

      Kurcze 🤔🤔🤔 co się stanie jak nie dodałam łyżeczki octu lub soku z cytryny??? Beza już w piekarniku 😭

  • Emilia

    Cudny przepis, ale zawsze z bezą mam taki problem, że chwilę po upieczeniu wypływa z niej taki płyn, przypominający syrop. Czy ma Pani jakiś sposób na uniknięcie tego, czy jest to normalne?

    • Monika Molecka

      Wyciek skarmelizowanego cukru to efekt źle rozpuszczonego cukru podczas ubijania. Proszę ubijać jeszcze dłużej, jeśli między dwoma palcami nie będą wyczuwalne grudki to jest gotowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!