Tarta rustykalna z pieczarkami i szpinakiem

Tarta rustykalna z pieczarkami i szpinakiem to kruche maślane ciasto z dodatkiem pieczarek i szpinaku. Lekkie wegetariańskie danie.
Składniki:

Ciasto kruche:

150 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

50 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

1 łyżka masła

1 cebula

400 g pieczarek

100 g szpinaku

50 g sera feta

sól pieprz

Serek do posmarowania:

100 g serka śmietankowego typu Almette

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól i pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżka tartego sera typu parmezan.

Dodatkowo:

1 jajko

sezam

natka pietruszki

Przygotowanie:

Mąkę, masło, sól, jogurt oraz zimną wodę posiekać nożem a następie szybko zagnieść w jednolite ciasto. W razie gdyby mocno się kleiło podsypać lekko mąką. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lokówce przez 20 min.

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż całkowicie odparuje z nich woda. Na koniec dodać szpinak i krótko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.

Serek śmietankowy wymieszać z 1 łyżką śmietany, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, ser, sól i pieprz.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Odkleić górny arkusz papieru a na środek wyłożyć serek, rozsmarować na całej powierzchni pozostawiając 5 cm wolnego brzegu.

Wyłożyć pieczarki ze szpinakiem, pokruszyć serem feta. Brzegi zawinąć do środka i posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.

Piec ok 35-40 min. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać jeszcze ciepłe.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!