Tarta rustykalna z pieczarkami i szpinakiem
Tarta rustykalna z pieczarkami i szpinakiem to kruche maślane ciasto z dodatkiem pieczarek i szpinaku. Lekkie wegetariańskie danie.
Składniki:
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
1 łyżka masła
1 cebula
400 g pieczarek
100 g szpinaku
50 g sera feta
sól pieprz
Serek do posmarowania:
100 g serka śmietankowego typu Almette
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka tartego sera typu parmezan.
Dodatkowo:
1 jajko
sezam
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mąkę, masło, sól, jogurt oraz zimną wodę posiekać nożem a następie szybko zagnieść w jednolite ciasto. W razie gdyby mocno się kleiło podsypać lekko mąką. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lokówce przez 20 min.
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż całkowicie odparuje z nich woda. Na koniec dodać szpinak i krótko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Serek śmietankowy wymieszać z 1 łyżką śmietany, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, ser, sól i pieprz.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Odkleić górny arkusz papieru a na środek wyłożyć serek, rozsmarować na całej powierzchni pozostawiając 5 cm wolnego brzegu.
Wyłożyć pieczarki ze szpinakiem, pokruszyć serem feta. Brzegi zawinąć do środka i posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Piec ok 35-40 min. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać jeszcze ciepłe.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
ej_em
pyszna i łatwa do przygotowania tarta! POLECAM!!! <3
Aneta
To zdecydowanie najlepsza tarta jaką miałam okazję zrobić i zjeść. Rewelacja ♥️