Tarta sernikowa z musem malinowym
Tarta sernikowa z musem malinowym to proste i szybkie ciasto. Kruchy maślany spód i masa sernikowa mocno waniliowa. Smak podkręcony musem malinowym. Coś pysznego.
Składniki na formę 24 cm:
Ciasto:
150 g mąki pszennej 450
100 g masła extra 82%
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Masa serowa:
600 g sera twarogowego „Mój ulubiony”
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
35 g budyniu waniliowego bez cukru, proszek
2 małe jajka
2 łyżki cukru wanilinowego
150 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Mus malinowy:
200 g malin mrożonych lub świeżych
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
Dodatkowo:
maliny
kilka truskawek
posiekane pistacje
mini kiwi
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem aż zacznie powstawać kruszonka a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Kruche ciasto posypać mąką i rozwałkować na wielkość nieco większy niż średnica formy. Ciasto powinno nachodzić na brzegi formy. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy. Wyrównać brzegi.
Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół
Ser, jajka, cukier, cukier wanilinowy, pastę z wanilii, proszek budyniowy, śmietanę umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-55 min.
Tartę wystudzić.
Maliny włożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i wodę. Żelatynę zalać woda i odstawić aby napęczniałą. Gotować aż maliny się rozpadną. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wlać do gotujących się malin. Zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Jeśli nie chcemy pestek można przetrzeć przez sitko.
Mus przestudzić ale jeszcze letni wylać na schłodzoną tartę. Udekorować owocami i pistacjami.
7 komentarzy
Ula
Witam, gdzie można kupić taka formę?
Monika Molecka
Witam,
moja forma jest dość stara z Tchibo.pl
Ania
Odkryłam ten przepis kilka dni temu i już zdążyłam upiec 3 tarty 😁 Pierwsza pełnowymiarowa, a kolejne dwie zrobiłam z podanej porcji przepisu, ale podzieliłam na dwie mniejsze i wyszły po 17 i 18 centymetrów. Za radą Madzi dałam 100g cukru i moim zdaniem jest idealnie. Te 150g faktycznie mogłoby być za dużo. Mus za pierwszym razem zrobiłam malinowo-truskawkowy, a teraz tylko truskawkowy, bo już mi się mrożone maliny skończyły.
Ser u mnie to 400g „mój ulubiony” i 200g mascarpone. Z doświadczenia wiem, że można wykorzystać też ricottę.
Do kruchego spodu nie dodaję żółtka i wychodzi bardzo chrupiący, ale nie rozpada się. Samo ciasto kruche podpiekalam ok 10min przed wlaniem masy serowej.
Baaardzo polecam 😊
Szkoda, że nie można wstawiać zdjęć, bo chętnie bym się pochwaliła 😅
Madzia
Właśnie jem i tarta jest przepyszna, jednak następnym razem dam mniej cukru do masy serowej (myślę że dam 100 g zamiast 150 g). Na ten moment jest dla mnie na pograniczu bycia za słodką.
Ania
Jaki inny ser można wykorzystać?! Dziękuję😘💕
moc-natura.pl
Tarta to coś ciekawego i orientalnego. Wygląda naprawdę ciekawie. Na pewno spróbuję zrobić coś takiego.
Monika
Tak pięknej tarty dawno nie widziałam. Musi być pyszna <3