Tarta sernikowa z musem malinowym

Tarta sernikowa z musem malinowym to proste i szybkie ciasto. Kruchy maślany spód i masa sernikowa mocno waniliowa. Smak podkręcony musem malinowym. Coś pysznego.
Składniki na formę 24 cm:

Ciasto:

150 g mąki pszennej 450

100 g masła extra 82%

50 g cukru pudru

1 żółtko

szczypta soli

Masa serowa:

600 g sera twarogowego „Mój ulubiony”

200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

35 g budyniu waniliowego bez cukru, proszek

2 małe jajka

2 łyżki cukru wanilinowego

150 g cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej

Mus malinowy:

200 g malin mrożonych lub świeżych

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka zimnej wody

1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody

Dodatkowo:

 maliny

kilka truskawek

posiekane pistacje

mini kiwi

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem aż zacznie powstawać kruszonka a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Kruche ciasto posypać mąką i rozwałkować na wielkość nieco większy niż średnica formy. Ciasto powinno nachodzić na brzegi formy. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy. Wyrównać brzegi.

Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół

Ser, jajka, cukier, cukier wanilinowy, pastę z wanilii, proszek budyniowy, śmietanę umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-55 min.

Tartę wystudzić.

Maliny włożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i wodę. Żelatynę zalać woda i odstawić aby napęczniałą. Gotować aż maliny się rozpadną. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wlać do gotujących się malin. Zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Jeśli nie chcemy pestek można przetrzeć przez sitko.

Mus przestudzić ale jeszcze letni wylać na schłodzoną tartę. Udekorować owocami i pistacjami.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy

  • Ania

    Odkryłam ten przepis kilka dni temu i już zdążyłam upiec 3 tarty 😁 Pierwsza pełnowymiarowa, a kolejne dwie zrobiłam z podanej porcji przepisu, ale podzieliłam na dwie mniejsze i wyszły po 17 i 18 centymetrów. Za radą Madzi dałam 100g cukru i moim zdaniem jest idealnie. Te 150g faktycznie mogłoby być za dużo. Mus za pierwszym razem zrobiłam malinowo-truskawkowy, a teraz tylko truskawkowy, bo już mi się mrożone maliny skończyły.
    Ser u mnie to 400g „mój ulubiony” i 200g mascarpone. Z doświadczenia wiem, że można wykorzystać też ricottę.
    Do kruchego spodu nie dodaję żółtka i wychodzi bardzo chrupiący, ale nie rozpada się. Samo ciasto kruche podpiekalam ok 10min przed wlaniem masy serowej.
    Baaardzo polecam 😊

    Szkoda, że nie można wstawiać zdjęć, bo chętnie bym się pochwaliła 😅

  • Madzia

    Właśnie jem i tarta jest przepyszna, jednak następnym razem dam mniej cukru do masy serowej (myślę że dam 100 g zamiast 150 g). Na ten moment jest dla mnie na pograniczu bycia za słodką.