Zupa warzywna

Zupa warzywna z mrożonki to tak naprawdę bardzo szybka i prosta zupa. Można ugotować ją na udku drobiowym, żeberkach lub na plasterku szynki wieprzowej
Składniki:

200 g mięsa z szynki wieprzowej lub 1 udko z kurczaka
1 opakowanie mrożonki 7-składnikowej Hortex
2 ziemniaki
2 liścia laurowe
2 ziela angielskie
1,5 l wody
1,5 łyżeczki soli
pieprz
1 łyżka masła
3/4 łyżki mąki pszennej
50 ml śmietany kremówki 30%
1/2 pęczka świeżego koperku

Przygotowanie:

Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 min aż mięso będzie prawie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Do gotującego się mięsa dodać mrożone warzywa oraz pokrojone ziemniaki, sól i pieprz. Zupę ponownie zagotować i gotować na małym ogniu ok 10 min.
Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, chwilę smażyć i całość przełożyć do garnka z gotującą się zupą energicznie mieszając. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia, po czym wlać śmietankę. Doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Mięso wyjąć z zupy pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Koperek posiekać i dodać do zupy lub posypać już na talerzach. Zupa warzywna świetnie smakuje również ze świeżych warzyw

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!