5 minutowy chleb pełnoziarnisty, bez wyrastania

Jest to tak naprawdę najprostszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Wystarczy wrzucić wszystko do misy robota, który za nas wymiesza ciasto i przełożyć do formy. Nie trzeba czekać aż wyrośnie. Jest naprawdę pyszny i ekspresowy. 

 

 Składniki na foremkę 28x10cm:

 250g mąki pszennej pełnoziarnistej typ1850
100 g mąki orkiszowej typ 1850
150 g mąki pszennej typ 550
40 g świeżych drożdży 
450 ml letniej wody
30 g ziaren słonecznika
90 g pestek dyni
1 łyżeczka soli
30 ml octu jabłkowego
Dodatkowo:
ziarna do posypania chleba

Przygotowanie:

W letniej wodzie rozpuścić świeże drożdże. Do misy wlać wodę z drożdżami, dodać wszystkie mąki, ziarna, sól i ocet jabłkowy. Ciasto wyrabiać za pomocą haka przez 5 min. Ciasto będzie dość klejące ale takie ma być.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Posypać nasionami.
Formę z ciastem włożyć do zimnego piekarnika, następnie włączyć piekarnik na 200 stopni góra- dół. Chleb piec 60 minut. Po upieczeniu chleb od razu wyjąc z formy i studzić na kratce. 

Przepis ten bierze udział w konkursie Durszlaka Manufaktura Wielkopolska.
W sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl możecie zrobić zakupy online i otrzymacie 10 % rabatu na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Ewaaa

    A da rade zrobić ten chleb przy drożdżach instant? Jak to zrobić? 🙂 z chęcią bym przetestowała ten chlebek, bo wyglada smakowicie 🙂