Bułki serowe

Bułki serowe znam odkąd poznałam męża a jest to już dobry naście lat:) On bułki kupował w lokalnej piekarni i przyjeżdżał z nimi na kolację. Były przepyszne z chrupiącym przypieczonym serem na wierzchu.
Bułki często można znaleźć w marketach ale ich smak pozostawia wiele do życzenia, dlatego postanowiłam upiec je i wyszły takie pyszne i chrupiące.
Składniki na 8 szt:

150 ml mleka

100 ml wody

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

400 g mąki pszennej typ 500

50 ml oleju rzepakowego

30 g żółtego sera (Podlaski, Gouda)

Dodatkowo:

1 żółtko+ 2 łyżki mleka

50 g sera żółtego (Podlaski, Gouda)

30 g twardej mozzarelli

Przygotowanie:

Ser żółty, który znajduje się w składnikach ciasta zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do misy miksera wlać letnie (nie gorące!) mleko i wodę, pokruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól, olej i starty na drobnych oczkach ser żółty. Ciasto wyrobić robotem lub rękami przez ok 10 min.

Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.

Piekarnik nagrzać do 200*C z termoobiegiem lub 240*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i podzielić na 8 równych części (u mnie każda ok.91 g). Z każdej części uformować kulkę, lekko ją spłaszczając. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć ściereczką. Bułki odstawić do wyrośnięcia na ok 25 min. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać obficie startymi na drobnych oczkach serami (Podlaski/ Gouda i mozzarella).

Piec przez 15-17 min aż uzyskają złoty kolor.Studzić na kratce.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA.

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!