Barszcz czerwony zabielany
Uwielbiam barszcz czerwony zabielany za to że ma tyle smaków. Raz słodki, raz kwaśny, za chwilę ostry. Wszystkie smaki na jednym talerzu. Dodatkiem do barszczu są u mnie zawsze tłuczone ziemniaczki z cebulką przesmażaną na maśle. Niebo w gębie!
Składniki:
2-3 szt buraka
1 litr bulionu lub wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki octu winnego lub octu 10%
2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
150 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka mąki pszennej lub ryżowej
sól
pieprz
koperek
Dodatkowo:
5-6 ziemniaków
1 cebula
2 łyżki masło
szczypiorek
Przygotowanie:
Buraki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych). Włożyć do garnka, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, 1 łyżkę soli, pieprz i całość zalać wodą. Gotować na bardzo małym ogniu (uważając żeby nie gotowało się zbyt mocno, bo buraki stracą kolor) przez około 20-30 min. Następnie dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier. W śmietance rozmieszać mąkę i wlać do gotującej się zupy. Chwilę jeszcze gotować, mieszając. Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Podawać posypany koperkiem.
Ziemniaki ugotować do miękkości. Cebulkę pokroić i przesmażyć na maśle na złoty kolor. Ziemniaki ugnieść i dodać do nich przesmażoną cebulkę i posiekany szczypiorek. Całość wymieszać.
Zupę podawać z ziemniakami.
8 komentarzy
Katrin
Dziękuję za ten przepis. Zrobiłam i wyszło super..mąż powiedział, że jak u mamy 🙂
Monika Molecka
ooo to cudowny komplement 🙂
Iwona
Mój mąż mnie tak nauczył..przepyszny
Kamila
A można nie dawać kremówki?? Bo bym.zjadla a nie mogę zabielać niczego ….
Ania
Pewnie ze możesz nie zabielać
Monika Molecka
Tak wyjdzie zwykły barszczyk 🙂
Simplehomebyher
Przepyszna i mega szybka
Unknown
przepyszna zupa! uwielbiam i na pewno często będę robić 🙂