Barszcz czerwony zabielany

Uwielbiam barszcz czerwony zabielany za to że ma tyle smaków. Raz słodki, raz kwaśny, za chwilę ostry. Wszystkie smaki na jednym talerzu. Dodatkiem do barszczu są u mnie zawsze tłuczone ziemniaczki z cebulką przesmażaną na maśle. Niebo w gębie!
Składniki:

 2-3 szt buraka 

1 litr bulionu lub wody

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

2 łyżki octu winnego lub octu 10%

2 łyżeczki soku z cytryny

2-3 łyżeczki cukru

 1 ząbek czosnku

150 ml śmietanki kremówki 30%

1 łyżeczka mąki pszennej lub ryżowej

sól

pieprz

koperek

Dodatkowo:

5-6 ziemniaków

1 cebula 

2 łyżki masło

szczypiorek

Przygotowanie:

Buraki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych). Włożyć do garnka, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, 1 łyżkę soli, pieprz i całość zalać wodą. Gotować na bardzo małym ogniu (uważając żeby nie gotowało się zbyt mocno, bo buraki stracą kolor) przez około 20-30 min. Następnie dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier. W śmietance rozmieszać mąkę i wlać do gotującej się zupy. Chwilę jeszcze gotować, mieszając. Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Podawać posypany koperkiem.

Ziemniaki ugotować do miękkości. Cebulkę pokroić i przesmażyć na maśle na złoty kolor. Ziemniaki ugnieść i dodać do nich przesmażoną cebulkę i posiekany szczypiorek. Całość wymieszać. 

Zupę podawać z ziemniakami. 

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy