Bułki do hot dogów

Hot dogi amerykańskie to nic innego jak bardzo puszysta bułka, dobrej jakości parówka, pikle i sos na bazie ketchupu, musztardy i majonezu (u mnie jogurtu). Te bułki to strzał w 10! Miękkie i puszyste. Można je mrozić a kiedy tylko mamy ochotę na hot doga odgrzać w piekarniku.
Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:

450 g mąki pszennej typ 550

150 ml wody, letniej

50 ml mleka, letniego

20 g cukru

20 g drożdży świeżych

1 płaska łyżeczka soli

25 g roztopionego masła

2 jajka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Oddzielić jajka, tak aby w jednej miseczce było całe jajko i jedno żółtko a w osobnej samo białko. Do miseczki z samym białkiem dodać łyżkę wody i widelcem wymieszać. Odstawić na bok, będzie potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem. 

Letnie mleko i wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać.

Do miski z mąkami dodać, roztopione masło, mieszankę mleka i drożdży oraz miseczkę z jajkiem i żółtkiem. 

Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.

Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz. 

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 8 równych kulek. 

Każdą kulkę rozwałkować wzdłuż na długość około 15-20cm.

Następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku i podwinąć brzegi zlepiając łączenie palcami.

 

Uformować podłużną bułeczkę tocząc ją po blacie parę razy aby łączenie było prawie niewidoczne.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30min i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190*C góra-dół.
Bułki przed pieczeniem smarujemy mieszaniną białka i wody.
Pieczemy 15-17 min, studzimy na kratce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA. Tam przepisy “krok po kroku
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz