![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/4DCAAA6C-0941-4716-B674-51D10E99CE71.jpeg)
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie octowej to obowiązkowa pozycja na stole podczas każdej uroczystości lub z okazji Świąt w moim rodzinnym domu. Nie robię jej zbyt często ponieważ mój mąż nie jest fanem octu, ale Ja lubię sobie czasami wspomnieć dawne czasy 🙂
Składniki:
1 kg tuszy świeżej ryby np. karp, szczupak, sandacz (u mnie dorsz)
sól i pieprz
mąka, do panierowania
Zalewa octowa:
6 szkl wody
1 szkl octu 10%
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 cebule
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3- 6 ziarenek pieprzu czarnego
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę należy umyć, osuszyć i podzielić na dzwonka. Dzwonka posypać solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier sól oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalewę gotować ok 10 min od zagotowania, aż cebula będzie miękka. Zalewę wystudzić.
Rybę ułożyć w dużym słoju lub szklanym naczyniu, zalać zalewą wraz z cebulą oraz przyprawami. Zalewa powinna całkowicie przykrywać rybę. Tak przygotowaną rybę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/12/F9D53520-7FA9-4051-A12A-ECB405E9B932-75x75.jpeg)
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/24C51292-46BE-4E8A-ADC8-5D1111B3AC86-75x75.jpeg)
6 komentarzy
Edyta Jednorog
Super opis.Krotko i na temat.Wlasnie robię.Radosnych Świąt
Ewa
Pani Moniko ile czasu może stać ta ryba?
Pingback:
Pingback:
Marta
Pani Moniko ile wcześniej można przygotować taką rybkę? Wygląda smakowicie… ?
Monika Molecka
Nawet tydzień wcześniej