Bułeczki odrywane z camembertem

Bułeczki odrywane to świetna propozycja na wielkanocne śniadanie. Pulchne bułeczki i roztopiony camembert to idealne połączenie. Ser możemy posypać płatkami chilli, orzechami lub ziołami. Bułeczki natomiast, możemy obtoczyć w obojętnie jakich ziarnach. U mnie był to czarny sezam, jasny sezam, czarnuszka i mak. Gwarantuję, że Wasi domownicy będą zachwyceni kiedy na wielkanocne śniadanie zaproponujecie im takie pieczywo.

 

 Składniki dla 4 osób:

 600g mąki pszennej
115 g masła
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
250 ml wody
100 ml mleka
1 krążek sera camembert (najlepszy te w drewnianej podstawce w Biedronce)
Ziarna do obtoczenia:
2 łyżki maku
2 łyżki sezamu jasnego
2 łyżki sezamu czarnego
2 łyżki czarnuszki
1 jajko do smarowania
 1 łyżka oleju do posmarowania sera

Przygotowanie:

 Mąkę odmierzyć i przesiać. Drożdże utrzeć z cukrem i dodać 3 łyżki mąki oraz letnie mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia zaczynu.
Do letniej wody dodać masło i mieszać do momentu aż się rozpuści.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodać do miski z mąką i wymieszać, dodając stopniowo ciepłą wodę z masłem. Zagnieć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
 Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na środku położyć krążek sera. Posmarować go olejem i naciąć od góry kilkakrotnie.
 Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować okrągłe bułeczki.
Jajko rozkłócić w miseczce, do innych miseczek wsypać mak, czarnuszkę i sezam. Każdą kulkę ciasta zanurzyć do połowy w jajku, a później w maku, czarnuszce lub sezamie i układać (dosyć luźno, bo bułeczki jeszcze urosną) wokół krążka sera na blasze, zostawiając co trzecią bułeczkę bez posypki. Tylko zanurzoną w jajku

Blachę przykryć ręcznikiem i odstawić na około godzinę – bułeczki muszą napuszyć się i podwoić swoją objętość.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 25-30 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią, a ser stopi się w środku. Zostawić do ostygnięcia na około 5-10 minut, po czy podawać.

 *w przepisie zostały użyte produkty ze sklepu Kuchnie Świata

Smacznego!!!  

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze