Naleśniki z kremem budyniowym i sosem truskawkowym
Naleśniki z kremem budyniowym i sosem truskawkowym smakują jak lody waniliowe a to dzięki temu genialnemu kremowi budyniowemu. W połączeniu z sosem truskawkowym to przepyszny deser.
Składniki na 10 szt
Naleśniki:
250 ml mleka
70 ml wody
2 duże jajka
150 g mąki pszennej typ 500
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
50 g masła
Krem budyniowy:
1 budyń waniliowy z cukrem (40 g)+ 400 ml mleka
150 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru
Sos truskawkowy:
150 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
kilka truskawek
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować budyń. Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować. W pozostałym 100 ml rozmieszać proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Całość energicznie wymieszać i gotować do zgęstnienia. Budyń przelać do miski i wystudzić. Powinien być całkowicie wystudzony. Do budyniu dodać mascarpone, cukier puder i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu aż truskawki się rozpadną i powstanie sos.
Masło do ciasta roztopić. Wszystkie składniki na naleśniki włożyć do miski i zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut. Dzięki dodaniu masła do ciasta naleśnikowego nie trzeba smarować patelni podczas smażenia.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już zrumieniony.
Na środek naleśnika nałożyć krem budyniowy, zwinąć w rulon. Z kolejnymi postępować tak samo. Polać sosem truskawkowym i udekorować truskawkami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Monik
oooo, ciekawy pomysł na masę budyniową do nalesników! A tak teraz się zastanawiam – można tę mase wykorzystać również do jakichś letnich ciast? np. do tarty na kruchym spodzie albo nawet bezy ;>
kubeczki ekologiczne
Świetny produkt. Naprawdę można go polecić. Rewelacyjne są te naleśniki.