Naleśniki z kremem budyniowym i sosem truskawkowym

Naleśniki z kremem budyniowym i sosem truskawkowym smakują jak lody waniliowe a to dzięki temu genialnemu kremowi budyniowemu. W połączeniu z sosem truskawkowym to przepyszny deser. 
Składniki na 10 szt

Naleśniki:

250 ml mleka

70 ml wody

2 duże jajka

150 g mąki pszennej typ 500

3 łyżeczki cukru

szczypta soli

50 g masła

Krem budyniowy:

1 budyń waniliowy z cukrem (40 g)+ 400 ml mleka

150 g mascarpone

1-2 łyżki cukru pudru

Sos truskawkowy:

150 g truskawek

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

kilka truskawek

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować budyń. Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować. W pozostałym 100 ml rozmieszać proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Całość energicznie wymieszać i gotować do zgęstnienia. Budyń przelać do miski i wystudzić. Powinien być całkowicie wystudzony. Do budyniu dodać mascarpone, cukier puder i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. 

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu aż truskawki się rozpadną i powstanie sos.

Masło do ciasta roztopić. Wszystkie składniki na naleśniki włożyć do miski i zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut. Dzięki dodaniu masła do ciasta naleśnikowego nie trzeba smarować patelni podczas smażenia.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już zrumieniony.

Na środek naleśnika nałożyć krem budyniowy, zwinąć w rulon. Z kolejnymi postępować tak samo. Polać sosem truskawkowym i udekorować truskawkami. 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Monik

    oooo, ciekawy pomysł na masę budyniową do nalesników! A tak teraz się zastanawiam – można tę mase wykorzystać również do jakichś letnich ciast? np. do tarty na kruchym spodzie albo nawet bezy ;>