Ciasto z truskawkami i galaretką
Kiedy sezon na polskie truskawki jest w pełni, ciasto z truskawkami i galaretką musi znaleźć się na mojej liście wypieków. Idealnie puszysty biszkopt, kremowa, puszysta śmietanka i słodkie truskawki zalane galaretką.
Składniki na blachę o wym: 24×34 cm
Biszkopt:
4 jajka
140 g drobnego cukru
100 g mąki pszennej tortowej typ 450
40 g mąki ziemniaczanej
Warstwa śmietanowa:
600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 op cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
12 g żelatyny spożywczej
60 ml gorącej wody
60 ml zimnego mleka
Nasączenie:
60 ml gorącej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
600 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe + 750 ml wody
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół bez termoobiegu.
Blachę do pieczenia o wymiarach 24×34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno, nie smarować boków).
Przygotować nasączenie i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski.
Białka ubić na sztywną pianę, pamiętać aby nie przebić. Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza.
Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w temperaturze 165*C ok 15-20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę lub blat z wysokości 20 cm.Wtedy biszkopt już nie opadnie.
Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie wyjąć i oderwać papier.
Galaretki zalać gorącą wodą i dobrze rozmieszać. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego tężenia.
Żelatynę zalać gorącą wodę i dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Wlać ziemne mleko i rozmieszać rózgą kuchenną. Jeśli żelatyna się stężeje można rozpuścić ją wkładając naczynie na chwilę do gorącej wody, mieszając.
Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubić na sztywno.
Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, rozmieszać rózgą, dodać kolejną łyżkę- wymieszać. Tak rozrobioną żelatynę wlać do śmietany i mikserem wymieszać dokładnie.
Biszkopt nasączyć równomierni za pomocą łyżki.
Krem śmietankowy wyłożyć na biszkopt tak aby nie było szpary między blachą a biszkoptem.
Włożyć do lodówki aby krem trochę stężał.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na kremie, jedna przy drugiej.
Na truskawki wylać tężejącą się galaretkę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
2 komentarze
Monika
Zrobiłam już dwa razy i podałam jako torcik urodzinowy. Był wyśmienity, delikatny, wszystkim smakował i pięknie wyglądał. Dziękuję za przepis!
madlene17
Obowiązkowe ciasto w sezonie truskawkowym 🙂