
Sos z suszonych grzybów
Sos z suszonych grzybów jest bardzo aromatyczny. Można dodać do niego różne mieszane grzyby leśne np. borowiki, podgrzybki czy kozaki. Sos dzięki dodatkowi śmietanki jest aksamitny a podany do pierogów smakuje wybornie.
Składniki:
60 g grzybów suszonych mieszanych (borowiki, podgrzybki, kozaki itp.)
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
700 ml gorącej wody
1 cebulka
25 g masła
sól i pieprz
50 ml zimnej wody+2 łyżki mąki ryżowej lub zwykłej
25 ml śmietanki kremówki 30%
natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wypłukane grzyby przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziela angielskie, odrobinę soli i pieprzu. Całość zalać gorącą wodą i gotować na średnim ogniu ok 40 min, uważając przy tym aby woda nie wykipiała. Grzyby odcedzić (liście i ziele wyjąć) ale wodę z gotowania zachować. Odlać 300 m (w razie potrzeby uzupełnić wrzątkiem).
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać ugotowane odsączone grzyby i smażyć ok 3-4 min. Na patelnię wlać wodę spod gotujących się grzybów, odrobinę soli i pieprzu i całość gotować jeszcze przez 6 min.
W kubku rozmieszać dokładnie mąkę z zimną wodą i taką zawiesiną zagęścić nieco sos (nie wlewać wszystkiego- tylko do uzyskania pożądanej konsystencji). Sos dokładnie wymieszać i ostatni raz zagotować.
Dodać słodką śmietankę, natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.


2 komentarze
Kowal 17
ha ha to znany sposób od lat nic nowego pozdrawiam to prawda bardzo smaczne.
Monika Molecka
nikt nie pisał, że to nowy sposób 🙂