Drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem to moje ulubione! Zawsze w szkole kupowałam z makiem albo z kruszonką. Do tych można wykorzystać mak ciemny lub biały. Ciasto na drożdżówki jest półfrancuskie, przez co drożdżówki są chrupiące, a nadzienie wilgotne.
Składniki na ciasto:
200g masła w temperaturze pokojowej
500g mąki pszennej
4 łyżki cukru
3 dag drożdży
1 jajko
250 ml mleka
500g mąki pszennej
4 łyżki cukru
3 dag drożdży
1 jajko
250 ml mleka
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i świeże drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z pozostałym cukrem, jajkiem, wyrośniętym zaczynem drożdżowym.
Mieszamy ciasto łyżką, potem wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od reki.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z pozostałym cukrem, jajkiem, wyrośniętym zaczynem drożdżowym.
Mieszamy ciasto łyżką, potem wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od reki.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy w prostokąt.
Na wierzchu prostokąta rozsmarowujemy 1/3 masła.
Ciasto składamy na trzy, zakładając dłuższe boki ciasta do środka, rozwałkowujemy.
To składanie ciasta i rozwałkowywanie powtarzamy jeszcze 2 razy.
Potem zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie proces smarowania ciasta masłem, zawijania i wałkowania powtarzamy. Po nim znów chłodzimy ciasto przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie proces powtarzamy ostatni raz i ciasto w folii wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę lub na dłużej do momentu wykorzystania go.
Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 min przed pieczeniem go.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy w prostokąt.
Na wierzchu prostokąta rozsmarowujemy 1/3 masła.
Ciasto składamy na trzy, zakładając dłuższe boki ciasta do środka, rozwałkowujemy.
To składanie ciasta i rozwałkowywanie powtarzamy jeszcze 2 razy.
Potem zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie proces smarowania ciasta masłem, zawijania i wałkowania powtarzamy. Po nim znów chłodzimy ciasto przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie proces powtarzamy ostatni raz i ciasto w folii wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę lub na dłużej do momentu wykorzystania go.
Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 min przed pieczeniem go.
Składniki na nadzienie:
250g białego maku lub ciemnego
100g biszkoptów
100g cukru brązowego +90g miodu
42g masła
40g rodzynek
30g orzechów
20g migdałów bez skórki
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 jajka
parę kropel olejku migdałowego
Przygotowanie:
Mak płuczemy na gęstym sicie lub gazie. Przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż woda całkowicie odparuje z maku.
Mak i migdały mielimy 3 razy w maszynce używając najmniejszej tarczy.
Do garnka wrzucamy masło, miód, cukier. Dodajemy posiekane rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową.
Podgrzewamy do momentu aż wszystkie bakalie zostaną pokryte miodem i cukrem.
Dodajemy zmielony mak, mieszamy i smażymy na małym ogniu około 10 min cały czas mieszając aby masy nie przypalić. Masę makową studzimy. Następnie dodajmy pokruszone biszkopty i po jednym jajku cały czas mieszając. Cały czas obserwujemy konsystencję masy. Jeżeli robi się rzadka to nie dajemy więcej jajek. Dokładnie całość mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę makową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na części, każda po ok. 3 cm.
Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.
Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Drożdżówki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni (góra i dół). Rogale pieczemy przez ok. 20-25min na złoty kolor.
Świeżo upieczone rogale smarujemy lukrem i posypujemy siekanymi orzeszkami włoskimi.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 – 3 łyżki gorącej wody
2 – 3 łyżki gorącej wody
Składniki rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
2 komentarze
pysznieczyprzepysznie
Ja również i to chyba bardziej od ciemnegi naku? Jest delikatny i naprawdę mozna jeść i jesc❤️
Małgorzata Ś
Oooo, przypomniałam i teraz o rogalach z białym makiem! Uwilbiam tę odmianę maku, a drożdżówki baaardzo się do mnie uśmiechają 😀