Muffinki brownie
Mocno czekoladowe, wilgotne muffinki brownie uwielbiają nie tylko dzieci ale również dorośli.
Wydrążone mogą zostać nadziane frużeliną, a na wierzch udekorowane śmietaną i ciasteczkami oreo i malinami.
Składniki na 12 szt:
Babeczki:
150 g czekolady gorzkiej
150 g miękkiego masła
2 jajka
1 żółtko
200 g cukru trzcinowego lub białego
150 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao gorzkiego
Frużelina z owoców leśnych:
125 g owoców świeżych lub mrożonych (jagody, maliny, truskawki)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpusz.w 1 łyżce wody zimnej
1 łyżka soku z cytryny
35 g cukru
Krem:
300 ml śmietany kremówki
250 g masarpone
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
kilka ciastek oreo
świeże maliny
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia.
Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać.
W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta.
Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.
Do masy wsypać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do 3/4 wysokości foremek .
Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec muffiny przez 18-20 minut. Brownie powinno być wilgotne w środku
Na wierzchu powinna utworzyć się skorupka.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Owoce włożyć do garnka z cukrem, sokiem z cytryn i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę, mascarpone, cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
Z babeczek za pomocą łyżeczki wydrążyć ciasto do 3/4 głębokości i w to miejsce włożyć frużelinę.
Następnie wycisnąć krem. Muffinki brownie udekorować pokruszonymi ciasteczkami i świeżymi malinami.
Smacznego!!!
5 komentarzy
Martyna
Czy można zrobić mufinki w papierowych foremkach?
:)
Czy czekoladę gorzką można zastąpić mleczną?
Monika Molecka
można w połowie ale całości nie polecam wymieniać.
Anka
Czy śmietana 30% czy 36%?
Monika Molecka
Bez różnicy 🙂