Muffinki brownie

Mocno czekoladowe, wilgotne muffinki brownie uwielbiają nie tylko dzieci ale również dorośli. 
Wydrążone mogą zostać nadziane frużeliną, a na wierzch udekorowane śmietaną i ciasteczkami oreo i malinami. 
 Składniki na 12 szt:
Babeczki: 

150 g czekolady gorzkiej

150 g miękkiego masła

2 jajka

1 żółtko

200 g cukru trzcinowego lub białego

150 g mąki pszennej

3/4  łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao gorzkiego

Frużelina z owoców leśnych:
125 g owoców świeżych lub mrożonych (jagody, maliny, truskawki)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpusz.w 1 łyżce wody zimnej
1 łyżka soku z cytryny
35 g cukru
Krem:

300 ml śmietany kremówki

250 g masarpone

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

kilka ciastek oreo 

świeże maliny

Przygotowanie:

Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia.

Odstawić do wystudzenia.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać.

W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta. 

Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.

Do masy wsypać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto przełożyć do 3/4 wysokości foremek .

Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec muffiny  przez 18-20 minut. Brownie powinno być wilgotne w środku

Na wierzchu powinna utworzyć się skorupka. 

 Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Owoce włożyć do garnka z cukrem, sokiem z cytryn i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę, mascarpone, cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.

Z babeczek za pomocą łyżeczki wydrążyć ciasto do 3/4 głębokości i w to miejsce włożyć frużelinę.

 Następnie wycisnąć krem. Muffinki brownie udekorować pokruszonymi ciasteczkami i świeżymi malinami.

Smacznego!!!

muffinki brownie

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!