Kiełbaski cielęce

Kiełbaski cielęce to smażone kotleciki w kształcie kiełbasek. Smakują rewelacyjnie podane z surówką i puree ziemniaczanym a także jako dodatek do bułki.
Składniki na 10 szt:

500 g mięsa mielonego z cielęciny

1 bułka kajzerka namoczona w mleku

1 cebula

2 małe jajka lub 1 duże

1  mała gałązka świeżego lubczyku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka soli

pieprz

Dodatkowo:

bułka tarta

olej do smażenia

Przygotowanie:

Namoczoną bułkę dokładnie odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor na 1 łyżce oleju.  Do miski włożyć mięso mielone, dodać odciśniętą bułkę kajzerkę, podsmażoną cebulę, natkę pietruszki oraz lubczyk, jajka, sól i pieprz. Wyrobić masę. Masa jest dość luźna ale taka powinna być dzięki temu kiełbaski będą soczyste.

Za pomocą kawałka folii formować podłużne kiełbaski a następnie panierować je w bułce tartej.

Kiełbaski smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!