Kiełbaski cielęce
Kiełbaski cielęce to smażone kotleciki w kształcie kiełbasek. Smakują rewelacyjnie podane z surówką i puree ziemniaczanym a także jako dodatek do bułki.
Składniki na 10 szt:
500 g mięsa mielonego z cielęciny
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
1 cebula
2 małe jajka lub 1 duże
1 mała gałązka świeżego lubczyku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Namoczoną bułkę dokładnie odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor na 1 łyżce oleju. Do miski włożyć mięso mielone, dodać odciśniętą bułkę kajzerkę, podsmażoną cebulę, natkę pietruszki oraz lubczyk, jajka, sól i pieprz. Wyrobić masę. Masa jest dość luźna ale taka powinna być dzięki temu kiełbaski będą soczyste.
Za pomocą kawałka folii formować podłużne kiełbaski a następnie panierować je w bułce tartej.
Kiełbaski smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.