Gulasz z indyka z marchewką i ziemniakami

Gulasz z indyka z marchewką i ziemniakami to kawałki mięsa z uda indyka z warzywami w lekkim aromatycznym sosie. Danie Przygotowuje się bardzo szybko i do tego świetnie smakuje.
Składniki dla 4 osób:

400 g mięsa z uda indyka

1 cebula

2 łyżki oleju

1 marchewka

1 papryka czerwona

2 ziemniaki

80 g groszku mrożonego

1 łyżka ajvaru

1 łyżka koncentratu pomidorowego

250-300 ml wody

3/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego lubczyku

pieprz mielony

1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1,5 łyżeczki mąki ryżowej lub pszennej+ 30 ml wody

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przygotowanie:

Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Paprykę umyć i usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek obrać. Mięso pokroić w większą kostkę jak na gulasz (moje już kupione pokrojone).

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć z każdej strony aż się zarumieni. Następnie dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość krótko podsmażyć. Na patelnię dodać ajvar, koncentrat pomidorowy oraz warzywa. Całość zalać wodą, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem przez ok 25-30 min aż ziemniaki i mięso będą miekkie. Pod koniec można zagęścić mąką rozmieszaną w ziemnej wodzie. Chwilę zagotować i posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!