Leczo
Leczo to węgierska potrawa składająca się z cebuli, papryki i kiełbasy w pomidorowych sosie. Świetnie smakuje z kromką pieczywa.
Składniki dla 4 osób:
2 łyżki oleju lub smalcu
250 g kiełbasy wiejskiej lub śląskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki soli
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru
400 ml passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
20 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
Na patelni lub w garnku rozgrzać olej lub smalec dodać kiełbasę i podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni i dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką mieloną i krótko smażyć aby się nie spaliło. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażoną wcześniej kiełbasę, passatę i przyprawy tj. sól, cukier, pieprz. Całość wymieszać i gotować około 15 min z uchyloną pokrywką co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dolać śmietankę kremówkę i posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.