Leczo

Leczo to węgierska potrawa składająca się z cebuli, papryki i kiełbasy w pomidorowych sosie. Świetnie smakuje z kromką pieczywa.
Składniki dla 4 osób:

2 łyżki oleju lub smalcu

250 g kiełbasy wiejskiej lub śląskiej

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1/2 łyżeczki soli

pieprz mielony

1 łyżeczka cukru

400 ml passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

20 ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.

Na patelni lub w garnku rozgrzać olej lub smalec dodać kiełbasę i podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni i dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką mieloną i krótko smażyć aby się nie spaliło. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażoną wcześniej kiełbasę, passatę i przyprawy tj. sól, cukier, pieprz. Całość wymieszać i gotować około 15 min z uchyloną pokrywką co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dolać śmietankę kremówkę i posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!