Jabłka w cieście piwnym
Takie jabłka w cieście piwnym robiła moja babcia, wszystko mieszała na „na oko” a zawsze wyszły chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Uwielbiamy je jako deser lub na śniadanie.
Składniki:
4 jabłka
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
250 ml piwa
250 g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w 1 cm plastry.
Cukier puder wymieszać z cynamonem i za pomocą sitka posypać plasterki jabłek.
Odstawić na bok.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mąkę, cukier puder i piwo. Wymieszać mikserem tylko do połączenia składników. Mikserem ubić białka na sztywno. Ubite białka wymieszać delikatnie z resztą ciasta.
Na patelni rozgrzać olej.
Jabłka obtoczyć z dwóch stron w cieście i układać na rozgrzanym oleju. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone jabłka wyłożyć na ręcznik papierowy aby ściekł nadmiar oleju.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.