Duńskie ciasteczka z czekoladą

Duńskie ciasteczka z czekoladą to bardzo maślane ciasteczka w połowie zamoczone w czekoladzie. To już drugi przepis na blogu i w nieco innych proporcjach ale oba są świetne i wytrzymują w puszce bardzo długo.

Składniki 17 szt:

120 g miękkiego masła 83%

60 g cukru pudru

1 łyżeczka pasty z wanilii

2 żółtka

150 g mąki pszennej typ 450

25 g mąki ziemniaczanej

1 szczypta soli

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

150 g deserowej czekolady 50%

posypka Cristalperals Mona Lisa

Przygotowanie:

Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem na jasną puszystą masę.

Dodać żółtka i miksować aż połączą się z masą.

Dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pastę z wanilii i proszek do pieczenia i miksować krótko tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (rękaw musi być mocny) i za pomocą gwieździstej tylki (u mnie Wilton 1M) wyciskać na blaszkę ciasteczka takiej wielkości aby środek miał około 1 cm. Ciastek powinno wyjść około 16-17 sztuk.

Ciastka piec przez 10- 12 minut w temp 180*C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia aby ciasteczka się nie pokruszyły.

Wystudzone ciasteczka zamoczyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i posypać posypką. Aby czekolada się ścięła najlepiej włożyć ciastka z blaszką na chwilę do lodówki.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze