Syrop z mięty
Syrop z mięty i cytryny w czasie upałów, skutecznie ugasi pragnienie i schłodzi rozgrzany organizm. Natomiast w okresie zimowym wzmacnia organizm oraz pomaga w dolegliwościach trawiennych. Syrop z mięty można dodawać do herbaty, wody lub nawet drinków.
Składniki:
500 g świeżej mięty
1,7 l wody
1 kg cukru
40 g kwasku cytrynowego
2 duże cytryny
Przygotowanie:
Cytryny umyć i wyparzyć we wrzątku. Pokroić na plasterki. Miętę oczyścić z brzydkich liści i opłukać pod bieżącą wodą ale bardzo delikatnie nie ściskając liści. Następnie pokroić na 2 cm kawałki (liście i łodygi). Całość przełożyć do dużego garnka wraz z plastrami cytryny.
Do osobnego garnka wlać wodę i dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączyć ogień i dodać kwasek cytrynowy, wymieszać do rozpuszczenia. Syrop cukrowy przestudzić.
Ciepłym ale nie gorącym syropem cukrowym zalać pokrojoną miętę i cytrynę. Pougniatać całość łyżką tak aby całe liście były przykryte. Garnek przykryć szczelnie pokrywką lub owinąć szczelnie folią spożywczą. Całość odstawić na 24 godz do macerowania. Po 12 godz pomieszać i ponownie przykryć.
Po tym czasie garnek z syropem postawić ponownie na gazie i gotować 10 min. Gorący syrop przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Ponownie zagotować 5 min.
Gotowy syrop przelać do czystych, wyparzonych butelek i zakręcić. Syropu nie trzeba już pasteryzować. Butelki z syropem przechowywać w chłodnym miejscu do 6- 8 m-cy.
5 komentarzy
Barbara
” Po 12 godz pomieszać i ponownie przykryć.” Pani Monika na jaki czas ponownie przykryć i odstawić.
Pozdrawiam
Klaudia
„Całość odstawić na 24 godz do macerowania. Po 12 godz pomieszać i ponownie przykryć.”
Kasia
Czy do syropu można użyć zamrożonych liści mięty?
Milena
Syrop idealny na upalne dni, dzieciom przypomina smak cytrynowego Woterka.
Bogusława
Przepyszne-dostalam od synowej a teraz będę robić sama😃