Syrop z mięty

Syrop z mięty i cytryny w czasie upałów, skutecznie ugasi pragnienie i schłodzi rozgrzany organizm. Natomiast w okresie zimowym wzmacnia organizm oraz pomaga w dolegliwościach trawiennych. Syrop z mięty można dodawać do herbaty, wody lub nawet drinków.
Składniki:

500 g świeżej mięty

1,7 l wody

1 kg cukru

40 g kwasku cytrynowego

2 duże cytryny

Przygotowanie:

Cytryny umyć i wyparzyć we wrzątku. Pokroić na plasterki. Miętę oczyścić z brzydkich liści i opłukać pod bieżącą wodą ale bardzo delikatnie nie ściskając liści. Następnie pokroić na 2 cm kawałki (liście i łodygi). Całość przełożyć do dużego garnka wraz z plastrami cytryny.

Do osobnego garnka wlać wodę i dodać cukier, podgrzewać na średnim ogniu mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączyć ogień i dodać kwasek cytrynowy, wymieszać do rozpuszczenia. Syrop cukrowy przestudzić.

Ciepłym ale nie gorącym syropem cukrowym zalać pokrojoną miętę i cytrynę. Pougniatać całość łyżką tak aby całe liście były przykryte. Garnek przykryć szczelnie pokrywką lub owinąć szczelnie folią spożywczą. Całość odstawić na 24 godz do macerowania. Po 12 godz pomieszać i ponownie przykryć.

Po tym czasie garnek z syropem postawić ponownie na gazie i gotować 10 min. Gorący syrop przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Ponownie zagotować 5 min.

Gotowy syrop przelać do czystych, wyparzonych butelek i zakręcić. Syropu nie trzeba już pasteryzować. Butelki z syropem przechowywać w chłodnym miejscu do 6- 8 m-cy.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten syrop
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy