Jajka po szkocku
Jajka po szkocku to propozycja na stół wielkanocny. Ugotowane na miękko lub twardo jajka zawinięte w mięsny farsz, panierowane i usmażone na głębokim tłuszczu. Jajka po szkocku można jeść na zimno lub na ciepło. Świetnie smakują z chrzanem lub sosem tatarskim.
Składniki na 6 szt:
6 jajek rozm. S lub M
500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka musztardy
1 jajko
Dodatkowo:
mąka
2 jajka
bułka tarta
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli (jajka lepiej będą się obierać). Do gotującej wody włożyć jajka i gotować pod uchyloną pokrywką ok 5-7 min w zależności jak bardzo mają być ścięte. Moje były gotowane 7 min ponieważ są duże. Jajka włożyć do zimnej wody i pozostawić do wystudzenia. Jajka delikatnie obrać uważając aby nie pękły.
Mięso wyrobić z przyprawami, musztardą i jajkiem na jednolitą masę. Masę mięsną podzielić na 6 równych części i uformować z nich kulki. Owijanie jajek w mięso można robić na dwa sposoby. Pierwszym sposobem: spłaszczyć kulkę mięsa w dłoni, ułożyć jajko i ostrożnie owinąć mięsem jajko tak aby nie było przestrzeni. Drugi sposób: na małym kawałku folii spłaszczyć kulkę mięsa, ułożyć jajko i zawijając boki foli owinąć jajko.
Tak przygotowane jajka panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Powinno go być ok 8 cm. Olej powinien być mieć temperaturę ok 170*C. Smaż jajka po ok. 8 min z każdej strony na złoty kolor. Jajka po szkocku świetnie smakują z musztardą lub sosem chrzanowym. Można jeść je na zimno lub na ciepło.