Jajka po szkocku

Jajka po szkocku to propozycja na stół wielkanocny. Ugotowane na miękko lub twardo jajka zawinięte w mięsny farsz, panierowane i usmażone na głębokim tłuszczu. Jajka po szkocku można jeść na zimno lub na ciepło. Świetnie smakują z chrzanem lub sosem tatarskim.
Składniki na 6 szt:

6 jajek rozm. S lub M

500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka musztardy

1 jajko

Dodatkowo:

mąka

2 jajka

bułka tarta

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę z odrobiną soli (jajka lepiej będą się obierać). Do gotującej wody włożyć jajka i gotować pod uchyloną pokrywką ok 5-7 min w zależności jak bardzo mają być ścięte. Moje były gotowane 7 min ponieważ są duże. Jajka włożyć do zimnej wody i pozostawić do wystudzenia. Jajka delikatnie obrać uważając aby nie pękły.

Mięso wyrobić z przyprawami, musztardą i jajkiem na jednolitą masę. Masę mięsną podzielić na 6 równych części i uformować z nich kulki. Owijanie jajek w mięso można robić na dwa sposoby. Pierwszym sposobem: spłaszczyć kulkę mięsa w dłoni, ułożyć jajko i ostrożnie owinąć mięsem jajko tak aby nie było przestrzeni. Drugi sposób: na małym kawałku folii spłaszczyć kulkę mięsa, ułożyć jajko i zawijając boki foli owinąć jajko.

Tak przygotowane jajka panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Powinno go być ok 8 cm. Olej powinien być mieć temperaturę ok 170*C. Smaż jajka po ok. 8 min z każdej strony na złoty kolor. Jajka po szkocku świetnie smakują z musztardą lub sosem chrzanowym. Można jeść je na zimno lub na ciepło.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA. Tam przepisy „krok po kroku”
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!