Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami można zrobić tak naprawdę z każdymi owocami. Mogą to być owoce mrożone lub świeże.
Ciasto jest wilgotne, maślane z chrupiącą kruszonką.
Składniki na formę o śr. 32 cm:
 Ciasto:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 cukier wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Owoce:
200 g owoców świeżych lub mrożonych tj. maliny, truskawki, jagody, borówki
Kruszonka:
70 g cukru
70 g masła
100 g mąki pszennej
cukier wanilinowy
Lukier cytrynowy:
1 szkl cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną powstawać grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, mąkę z proszkiem a na samym końcu mleko.

Piekarnik nagrzać do 190*C góra dół.

Formę do pieczenia o śr. 32 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać.
Ciasto równo rozsmarować, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec około 35-40 minut, aż uzyska piękny złoty kolor. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Przygotować lukier. Do miski wsypać cukier puder, dolewać wodę i łyżką ucierać lukier aż uzyska pożądaną konsystencję.

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!