Ciasto ucierane z owocami
Ciasto ucierane z owocami można zrobić tak naprawdę z każdymi owocami. Mogą to być owoce mrożone lub świeże.
Ciasto jest wilgotne, maślane z chrupiącą kruszonką.
Składniki na formę o śr. 32 cm:
1 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną powstawać grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, mąkę z proszkiem a na samym końcu mleko.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra dół.
Formę do pieczenia o śr. 32 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać.
Ciasto równo rozsmarować, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec około 35-40 minut, aż uzyska piękny złoty kolor. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Przygotować lukier. Do miski wsypać cukier puder, dolewać wodę i łyżką ucierać lukier aż uzyska pożądaną konsystencję.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA