Kasza jęczmienna z warzywami (na ostro)!

Kasza z warzywami to pomysł na danie jednogarnkowe. Można je zapakować do pracy i zjeść na zimno. Może być to danie, które w połączeniu z dobrą sałatą będzie stanowiło wyśmienity posiłek.

 

Składniki dla 3 osób:

300g fileta z kurczaka
sól, 
pieprz, 
2 łyżeczki suszonego oregano, 
1 łyżeczka papryki w proszku
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
2 łyżki oliwy 
 1 szklanka kaszy gryczanej
1 łyżka masła klarowanego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mała cukinia
100 g fasolki szparagowej
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki pasty harissa lub 1/2 papryczki chili
szczypiorek

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, włożyć do miski, dodać sól, pieprz, 1 łyżeczkę suszonego oregano, suszony lubczyk, paprykę w proszku, 2 łyżki oliwy i wszystko wymieszać, odłożyć.
Ugotować kaszę, odcedzić, wyłożyć na duży talerz i zostawić do ostudzenia.
Na dużej patelni na łyżce masła podsmażyć pierś kurczaka, dodać pokrojony na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć mieszając przez ok. 3 – 4 minuty. W razie potrzeby doprawić odrobiną soli i pieprzem.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, paprykę, pociętą fasolkę oraz 1/2 łyżeczki pasty harissa. Dodać pozostałą łyżeczkę suszonego oregano i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 – 7 minut aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią.
Dodać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Posypać szczypiorkiem.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • lanpan

    Przepis wygląda na na prawdę ciekawy i warty wypróbowania. Akurat kupiłem niedawno bardzo dobrą i ekologiczną kasze w sklepie Swojska Piwniczka więc bede mógł ją własnie w tym przepisie wykorzystać. Wielkie dzięki za udostepnienie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!