Lasagne bolognese

Jadłam wiele razy lasagne, ale nigdy nie smakowała mi tak jak dziś. Lasagne bolońska z warzywami mięsem wołowo- wieprzowym, z dodatkiem czerwonego wina i prawdziwego sosu beszamelowego. 
 Składniki na naczynie 30×24:
Sos bolognese:
600 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
1 cebula
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/4 korzenia selera
100 ml wina czerwonego wytrawnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka cukru
600 ml passaty pomidorowej
150 ml wody
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej (nie płaskie i nie czubate)
500 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Dodatkowo:
300 g makaronu do lasagne
100 g sera (Parmezan lub Grana Padano)
natka pietruszki
Przygotowanie:
Sos bolognese: Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, dodać starte warzywa i podsmażyć 5 minut. Warzywa wyłożyć na talerz i odstawić. Do tego samego garnka dodać kolejne 2 łyżki oliwy, dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się rumienić. Następnie dodać podsmażone wcześniej warzywa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy. Krótko podsmażyć, następnie dolać wino, wymieszać, dusić 5 min. Dodać passatę pomidorową, wodę, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut. Doprawić ewentualnie pieprzem i solą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.
Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło i zaraz dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć 15 sekund. Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć.Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem
Składanie lasagne: Naczynie posmarować masłem. Na dno wyłożyć trochę sosu bolognese, następnie ułożyć suche płaty makaronu, znów sos bolognese, następnie sos beszamelowy, rozkładać tak warstwami aż cały makaron będzie rozłożony a na ostatniej warstwie będzie tylko sos beszamelowy. 
Z góry lasagne posypać startym serem Parmezan lub Grana Padano.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.
Upieczoną lasagne posypać natką pietruszki.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!