Bułki z masłem ziołowym i pieczarkami
Bułki z masłem ziołowym i pieczarkami to puszyste aromatyczne pieczywo na śniadanie, kolację lub jako dodatek do grilla. Smakują fantastycznie.
Składniki na 9 szt:
Ciasto:
450 g mąki pszennej typ 550
150 ml wody, letniej
50 ml mleka, letniego
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1 płaska łyżeczka soli
50 ml oleju
2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)
Masło ziołowe:
60 g miękkiego masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pietruszki, posiekanej
1 łyżeczka koperku, posiekanego
sól i pieprz
Farsz pieczarkowy:
300 g pieczarek
50 g mozzarelli
50 g żółtego sera
sól i pieprz
Dodatkowo
2 żółtka+4 łyżki mleka
sezam jasny
Przygotowanie:
Masło ziołowe: Miękkie masło wymieszać dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.
Farsz pieczarkowy: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przesmażyć na suchej patelni aż całkowicie odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem i wystudzić. Do wystudzonych pieczarek zetrzeć ser żółty i mozzarellę. Wymieszać.
Bułki: Letnie mleko i letnią wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać. Do miski z mąkami dodać, olej, białka, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.
Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 8 równych kulek z których uformować płaskie bułki. Żółtka wymieszać z mlekiem i przelać do miseczki.Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.
Każdą kulkę ciasta posmarować z góry i obtoczyć w sezamie. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia na ok 30 min.
Zrobić w środku każde bułki wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (moje dno miało średnicę 5 cm). Do każdej bułeczki włożyć po pół łyżeczki masła ziołowego i uzupełnić farszem pieczarkowym.
Bułki piec przez ok 25 min w nagrzanym piekarniku do 190*C góra- dół.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA