Łosoś w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Łosoś w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem to przepyszne danie, które świetnie smakuje z ryżem lub makaronem. Idealne danie na kolację walentynkową.
Składniki:
1 łyżka oliwy
300 g łososia świeżego
1 łyżka masła
8 pomidorów suszonych z zalewy
1 szalotka lub 1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany
100 g szpinaku
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 40 ml wody
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić w plastry. Szalotkę i czosnek obrać. Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
Z łososia usunąć skórę, doprawić solą i pieprzem i pokroić w większą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kawałki łososia z każdej strony. Przełożyć na talerz.
Na tę samą patelnię dodać łyżkę masła i posiekaną szalotkę oraz czosnek, krótko podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory suszone i wlać śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną z wodą. Całość dobrze wymieszać dodać sól, pieprz i przykryć pokrywką na około 5 min.
Do sosu dodać kawałki łososia, umyte liście szpinaku i ponownie przykryć pokrywką. Dusić do momentu aż szpinak zwiędnie. Łosoś w sosie z suszonymi pomidorami przyprawić sokiem z cytryny i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Polecam również tartę z łososiem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
4 komentarze
Magda
Śmietana 18% czy 30%?
Monika Molecka
30%
Aneta
Mam wszystko tak się składa więc chętnie zrobię to danie na jutrzejszy obiad, bo wygląda smakowicie. Jednak zamiast świeżego szpinaku mam mrożony… Czy to nie zaburzy pozostałych proporcji? bo jednak mrożony ma więcej wody w sobie…
Monika Molecka
Szpinak mrożony (jeśli jest w liściach) należy najpierw rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody