Kebab z patelni z chrupiącymi ziemniaczkami i sosem tzatziki

Lubię robić fast foody w domu. Po pierwsze wiem co jem a po drugie są znaczenie zdrowsze i mniej kaloryczne niż te „barowe”. Dziś podaję Wam przepis na pyszny kebab z patelni.

Składniki na kebab z patelni:

600 g mięsa z udek kurczaka
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do kebaba

Chrupiące ziemniaczki:

1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego*
świeżo mielony pieprz
sól

Surówka Coleslaw:

1/2 główki młodej kapusty
1 średnia marchewka
1/2 białej części pora
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy*
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz

Sos tzatziki:

400 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 ogórek zielony
3 łyżki oliwy z oliwek*
3 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso: Udka z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie płaty. W osobnej miseczce dokładnie wymieszać jogurt z przyprawami. Mięso przełożyć do miski i wymieszać z jogurtem, dokładnie nacierając każdy płat. Tak zamarynowane mięso przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowane mięso pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, wrzucić mięso i smażyć na średnim ogniu, raz po raz mieszając, do momentu aż cała woda odparuje.

Tzatziki: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać delikatnie solą i odstawić żeby puścił sok. Odcisnąć sól i dodać do jogurtu. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać

Ziemniaczki: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki lub ćwiartki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i pokrojonymi 2 ząbkami czosnku. Kiedy woda będzie wrzeć dodać pokrojone ziemniaki i gotować pod przykryciem przez około 5-8 min w zależności od wielkości ziemniaków.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

Podgotowane ziemniaczki odcedzić i przełożyć do miski.
W szklance wymieszać oliwę, paprykę słodką, czosnek granulowany, mąkę ziemniaczaną .Zawartość szklanki wlać do ziemniaków i wymieszać dokładnie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, doprawić solą i pieprzem.
Piec około 30-40 min aż ziemniaczki będą rumiano złote.
Po wyjęciu z piekarnika w razie potrzeby jeszcze posolić.

Surówka: Kapustę obrać z mocno zielonych liści, opłukać i osuszyć. Kapustę  poszatkować dość drobno i przełożyć do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć przekroić wzdłuż i pokroić w półksiężyce.
Składniki na sos wymieszać i dodać do kapusty. Dodać natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Kebab z patelni najlepiej smakuje 10 min po zalaniu sosem. W razie potrzebny doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

Kebab z patelni
Kebab z patelni
*Wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!