Pomidorowy makaron ze szpinakiem
Kiedy tak gorąco na zewnątrz, szukam szybkich rozwiązań na obiad. Takim daniem jest właśnie pomidorowy makaron ze szpinakiem. Robi się go w zaledwie 15 minut, a smak jest mega pyszny.
Składniki:
300 g makaronu świderki
3 pomidory malinowe
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 łyżek śmietany 30 % lub 2 łyżki serka mascarpone
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
150 g świeżego szpinaku
Dodatkowo:
tarty parmezan
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Pomidory umyć, naciąć skórkę i sparzyć wrzątkiem aby skórka łatwo zeszłą. Obrać pomidorowy i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy wymieszać w osobnej miseczce wraz ze śmietaną lub serkiem mascarpone.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i podsmażyć chwilę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć 15 sekund po czym dodać pokrojone pomidory.
Dusić około 10 minut na średnim ogniu. Następnie dodać wymieszany koncentrat ze śmietaną, wymieszać, dodać przyprawy tj, sól, pieprz, cukier. Na samym końcu dodać świeży szpinak i całość dusić do momentu aż szpinak zwiędnie. Dodać do sosu ugotowany wcześniej makaron, wymieszać. Po nałożeniu na talerze, posypać pomidorowy makaron ze szpinakiem tartym parmezanem.
Smacznego!!!