Kotlety rybne z sosem kaparowym
Kotlety rybne z dipem kaparowym to pyszne danie obiadowe, które możemy podać z ziemniaczkami lub na kromce chleba jako kanapkę. Pyszne puszyste i ekstra ziołowe.
Składniki na 6 sztuk:
500g fileta z białej ryby (np. dorsz, mintaj)
1 żółtko
1 jajko
1/2 pora (białej części)
1 łyżka klarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka koperku, posiekanego
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki skórki tartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka bułki tartej
Dip kaparowy:
3 łyżki kaparów
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego, gęstego
pieprz
Dodatkowo:
mąka do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Por pokroić w drobne paseczki i razem ze szczypiorkiem, natką i koperkiem zeszklić na maśle klarowanym.
Filet rybny rozdrabniamy (ja zmieliłam w maszynce, ale można posiekać bardo drobno nożem). Dodajemy jajko, żółtko, sól, pieprz, zeszklony por z ziołami, bułkę tartą, skórkę z cytryny i sok z cytryny, musztardę, paprykę słodką w proszku. Wymieszać i wyrobić na gładką masę. Mokrymi dłońmi uformować kotlety.
Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć około 6 min z każdej strony.
Kapary posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać na kromce chleba i liściem sałaty lub z ziemniakami i sałatką.
*w przepisie użyte zostały produkty ze sklepu Kuchnie Świata
Smacznego!!!