Kopytka, szagówki

Kopytka, szagówki to kluski ziemniaczane, które przygotowuje się z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Ciasto roluje się w niegrubą rolkę i tnie na skos czyli na szagę 🙂
Składniki dla 4 osób:

500 g ziemniaków

120 g mąki pszennej typ 500 lub 450+ do podsypywania

1 średnie jajo

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

500 g ziemniaków powinno być po obraniu. Ziemniaki (najlepiej odmiana mączysta) obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzić i odchylić pokrywkę aby odparowały. Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i przestudzić. 

Do letnich ziemniaków dodać jajko, sól i mąkę. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków. Zarobić ciasto na stolnicy podsypująć mąką. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować na wałek o grubości ok 2 cm. Kluski ucinać po skosie co 1,5-2 cm i odkładać na posypaną mąką stolnicę. 

W dużym garnku zagotować idę z solą. Kopytka wrzucać do gotującej się wody partiami. Lekko zamieszać od spodu łyżką cedzakową i gotować ok 2 min od wypłynięcia. 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA. Tam przepisy “krok po kroku

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!