Marynowana mozzarella
Marynowana mozarella to świetny dodatek do kanapek lub pizzy. Idealnie nadaje się również do sałatek albo jako samodzielna przekąska. Wystarczy zamarynować ją kilka godzin wcześniej i schować do lodówki.
Składniki:
1 kulka mozarelli Galbani
1 ząbek czosnku
10 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej bazylii
2 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego rozmarynu
1/3 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić lub poszarpać na drobne kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bazylię posiekać. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i dodać do niej mozarellę. Całość przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na około 4 godz a najlepiej na całą noc.