Krucha tarta z kremem cytrusowym i owocami
Nareszcie idzie sezon na lekkie tarty z owocami na kruchym spodzie. Możemy dodać swój ulubiony krem i wyjdzie pyszny i lekki deser. Przepis na ciasto jest to tradycyjne kruche ciasto. Jeśli wolicie cienki spód z reszty możecie upiec ciasteczka.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Krem:
400 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki skórki tartej z wyszorowanej cytryny
1/2 łyżeczki skórki tartej z wyszorowanej pomarańczy
Dodatkowo:
150 g malin
100 g borówek
200g truskawek
2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Przygotowanie:
Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulkę i zwinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Schłodzone ciasto zagnieść jeszcze raz i włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkować na wielkość nieco większą niż forma. Odkleić górną część papieru i nałożyć ciasto na formę. Docisnąć delikatnie brzegi i odkleić drugą część papieru.
Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć ponownie do lodówki na 30 min. Ciasto przykryć poownie papierem i obciążyć ziarnami fasoli.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 5-10 minut aż się zezłoci.
Ciasto wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić.
Krem: Schłodzoną śmietanę umieścić w naczyniu razem z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijać na małych obrotach aż zacznie gęstnieć. Zwiększyć obroty miksera i ubić na puszysty krem. Do kremu dodać starte skórki pomarańczy i cytryny. Wymieszać dokładnie szpatułką.
Owoce umyć i osuszyć.
Dżem brzoskwiniowy rozpuścić w garnku.
Na przestudzony spód ciasta wyłożyć krem cytrusowy i ułożyć owoce. Owoce za pomocą pędzelka posmarować rozpuszczonym dżemem, dzięki czemu będą pięknie błyszczeć.
Tartę przechowywać w lodówce.