Makaronowa sałatka a’la Cesar
Makaronowa sałatka a’la Cesar – dawno nie jadłam czegoś tak pysznego! Niby zwykła sałatka ze szpinakiem, chrupiącym bekonem i makaronem ale ma w sobie takie „coś” przez co nie można przestać jej jeść… Sos jest tu zwieńczeniem całej tej kompozycji smaków i z pewnością Wam zasmakuje.
Składniki:
300 g makaronu kokardki
200 g pomidorków koktajlowych Cherry
1 mała cebulka czerwona
150 g świeżego szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g boczku wędzonego w plastrach
50 g tartego parmezanu
sól
pieprz
Sos:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka sosu Worcester (lub więcej jeśli lubisz ostro)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Składniki na sos wymieszać i odstawić do lodówki.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą i odstawić.
Szpinak umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Boczek podsmażyć na suchej patelni aż będzie bardzo chrupiący. Zdjąć z patelni i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Do miski z makaronem dodać szpinak, pomidorki, cebulę, tarty parmezan, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, pokrojony boczek. Całość polać sosem, wymieszać.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
Monika
Witam, czy można dać jakiś inny sos zamiast sosu Worcester?