Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi grzybami

Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi grzybami idealnie pasuje do ziemniaków, kasz czy klusek. Smakuje wybornie i każdemu smakują te kawałki mięsa skąpane w sosie.

Składniki:

500 g mięsa z szynki lub łopatki wieprzowej (pozbawione błon i włókien)
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżek oleju lub 2 smalcu
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka przyprawy do gulaszy
3 łyżki mąki

1 garść grzybów suszonych
gorąca woda
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku,

Przygotowanie:

Mięso pokroić na małe kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości. Na talerz wsypać 2 łyżki mąki i obtoczyć każdy kawałek a nadmiar strzepać. W garnku rozgrzać olej lub smalec i na gorący tłuszcz włożyć mięso. Obsmażyć każdy kawałek na złoto- brązowy kolor (od tego jak obsmażone będzie mięso będzie zależało jaki kolor będzie miał sos).
Mięso przełożyć na talerz a na patelnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Podsmażyć aż zacznie się brązowieć. Następnie do cebuli dodać paprykę w proszku i przesmażyć aż zacznie intensywnie pachnieć. Dołożyć mięso, suszone grzyby, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zalać całość wodą, aż mięso zostanie całkowicie pokryte.

Dodać przyprawy: sól (około 1 łyżeczki), pieprz, lubczyk i przyprawę do gulaszu.

Płomień zmniejszyć i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, trwać to może około 40 min. W trakcie sprawdzając stan wody i uzupełniać. Sos będzie delikatnie gęstnieć ale jeśli wolicie bardziej gęstą konsystencję to należy w 1/2 szkl wody rozmieszać 2 łyżki mąki i powoli wlewając zawiesinę i energicznie mieszając sos regulować gęstość( nie całość, tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji). W razie potrzeby gulasz z szynki wieprzowej można jeszcze doprawić do smaku.

Smacznego!!!

Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi grzybami
Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi grzybami

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz