Niebiańka chmurka

Ten deser jest tak lekki i delikatny jak niebiańska chmurka. Połączenie galaretki i bitej śmietany jest rewelacyjne. W sezonie można dodać świeże owoce np. truskawki i maliny bądź jagdy. Wtedy będzie jeszcze lepsze. 

 

Składniki na 6 słoiczków:

1 galaretka truskawkowa
300ml wody
300ml śmietany kremówki 30%
Do dekoracji: herbatniki i tarta czekolada

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewać wychłodzoną ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, miksować na najmniejszych obrotach aż do połączenia. 
Tak zmiksowaną masę przelać do słoiczków lub kieliszków. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 20 min. Po tym czasie można udekorować herbatnikami i tartą czekoladą. 


Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!