Trufle whisky

Trufle whisky to mocno czekoladowe praliny z alkoholowym akcentem. zamiast whisky można użyć np rumu czy likieru Baileys. Można zrobić w środku z dodatkiem daktyla w którym kryje się orzeszek i wtedy smakują ekskluzywnie.
Składniki na ok 40 szt:

300 g czekolady deserowej o zawartości kakao od 60%

220 ml śmietanki 30%

25 g masła

50 ml whisky

1-1,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

gorzkie kakao

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do metalowej miski. Dodać śmietankę i rozpuszczać w kąpieli wodnej. Miskę zdjąć znad pary i dodać cukier puder przesiany przez sitko i masło, mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać whisky i dobrze wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni masy. Masę schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc.

Z masy formować kulki, najlepiej o wielkości ok 12-15 gramów. Ja robiłam to w rękawiczkach, co jakiś czas schładzałam dłonie w zimnej wodzie aby masa się nie rozpuszczała. Uformowane trufle ponownie włożyć do lodówki aby się schłodziły. Gotowe trufle obtoczyć w gorzkim kakao. Aby zrobić trufle z daktylem należy wyjąć pestkę z daktyla, włożyć orzech makadamia i odrobinę cynamonu. Daktyla zamknąć a następnie zakleić go w masie truflowej. Tak przygotowane trufle ułożyć w mini papilotkach do trufli (link tutaj). Tak przygotowane trufle można przechowywać w lodówce kilka tygodni. 

 


 

 

 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze