Trufle whisky
Trufle whisky to mocno czekoladowe praliny z alkoholowym akcentem. zamiast whisky można użyć np rumu czy likieru Baileys. Można zrobić w środku z dodatkiem daktyla w którym kryje się orzeszek i wtedy smakują ekskluzywnie.
Składniki na ok 40 szt:
300 g czekolady deserowej o zawartości kakao od 60%
220 ml śmietanki 30%
25 g masła
50 ml whisky
1-1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
gorzkie kakao
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do metalowej miski. Dodać śmietankę i rozpuszczać w kąpieli wodnej. Miskę zdjąć znad pary i dodać cukier puder przesiany przez sitko i masło, mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać whisky i dobrze wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni masy. Masę schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc.
Z masy formować kulki, najlepiej o wielkości ok 12-15 gramów. Ja robiłam to w rękawiczkach, co jakiś czas schładzałam dłonie w zimnej wodzie aby masa się nie rozpuszczała. Uformowane trufle ponownie włożyć do lodówki aby się schłodziły. Gotowe trufle obtoczyć w gorzkim kakao. Aby zrobić trufle z daktylem należy wyjąć pestkę z daktyla, włożyć orzech makadamia i odrobinę cynamonu. Daktyla zamknąć a następnie zakleić go w masie truflowej. Tak przygotowane trufle ułożyć w mini papilotkach do trufli (link tutaj). Tak przygotowane trufle można przechowywać w lodówce kilka tygodni.
2 komentarze
wszywka alkoholowa wrocław
Wygląda naprawdę ciekawie. Trufle to raczej droga sprawa, jednak zdecydowanie warto spróbować tego, co oferujesz, bo wygląda ciekawie.
Paulina Rutkowska
A czy można je zrobić bez alkoholu, dawać coś zamiast?