Domowa granola

Granola to nic innego jak płatki owsiane zapiekane w piekarniku z ulubionymi nasionami i owocami suszonymi. Moja granola to kombinacja kilku przepisów, ale jest dla mnie najpyszniejsza. Granolę możemy jeść z jogurtem naturalnym i owocami bądź mlekiem. To pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Granolę przechowujemy w suchym miejscu w puszce lub szczelnym słoiku. 

 

 Składniki:

 350g płatków owsianych
100g nasion słonecznik
1 starte na dużych oczkach jabłko
100g suszonej żurawiny
50g migdałów
100g orzechów włoskich
100g rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki płynnego oleju kokosowego*
1/2 łyżeczki soli himalajskiej*
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki miodu
 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Migdały i orzechy grubo posiekać i przesypać do miski. Dorzucić pozostałe składniki oprócz rodzynek i żurawiny, resztę dokładnie wymieszać.
Dużą blachę do pieczenia (najlepiej tę z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Mieszankę równo wysypać na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40min, mieszając często aby równomiernie się upiekła. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Wystudzoną już granolę wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Gotową granolę przesypać do szczelnego słoika. Przechowywać można do kilku tygodni. 
*w przepisie użyte zostały produkty ze sklepu Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!