Gołąbki bez zawijania

Szybsze gołąbki bez zawijania – proste i moim zdaniem nawet smaczniejsze niż klasyczne gołąbki. Podsmażone na patelni a później zapieczone w sosie pomidorowym w piekarniku to idealne danie obiadowe.

Składniki na ok 15 szt:

500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
350 g kapusty białej
100 g ryżu
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
pieprz mielony
1/2 cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

mąka do obtoczenia gołąbków
olej do smażenia

Sos pomidorowy:

1/2 cebuli
1 łyżka masła
1 butelka passaty pomidorowej (700 ml )
sól

1 łyżeczka cukru
pieprz
100 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Kapustę obrać z twardych liści, opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Ryż ugotować i przestudzić.
W misce wymieszać: mięso mielone, jajko, kapustę, ryż, usmażoną cebulkę, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
Mokrymi dłońmi formować gołąbki, powinno ich wyjść ok 15 sztuk.
Każdego gołąbka obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć gołąbki i obsmażyć z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
Usmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół.

Sos: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier i gotować około 15-20 min aby trochę się zredukował. Na koniec dodać śmietankę kremówkę i wymieszać.
Gotowym sosem zalać gołąbki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min.
Po upieczeniu posypać gołąbki bez zawijania natką pietruszki i podawać z pieczywem.

Smacznego!!!

Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
Polecam również pizzę salami.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!