Słodkie rogaliki w dwóch kolorach
Słodkie rogaliki w dwóch kolorach, które po upieczeniu można nadziać konfiturą morelową lub kremem czekoladowym. Bardzo długo utrzymują świeżość i smakują wybornie.
Składniki na 12 szt:
500 g mąki
150 ml mleka
150 ml wody
25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
25 g masła
25 g oleju
100 g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
150 g konfitury morelowej gładkiej
Przygotowanie:
Wodę i 30 g mąki rozmieszać w rondelku a następnie podgrzewać i mieszać aż zgęstnieje tworząc kleik.
Kleik wystudzić.
Do kiedy miksera wlać letnie mleko, dodać cukier i pokruszone drożdże. Całość wymieszać i dodać pozostałe składniki: roztopione masło, olej, resztę mąki, szczyptę soli oraz kleik. Wyrabiać ciasto przez ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać gorzkie kakao i jeszcze wyrobić aby kolor stał się jednolity.
Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Wyrośnięte ciasta rozwałkować na dwa płaty o grubości 0,5 cm. Nałożyć jasne ciasto na ciemne i docisnąć.
Wykroić trójkąty, naciąć środek podstawy a następnie zrolować rogale. Tak zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180°C góra- dół.
Rogale posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec ok 15-18 min.
Jeszcze ciepłe rogale nadziać konfiturą morelową.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Ania
Jestem kompletną amatorką wypiekową, także dla mnie nie jest to oczywiste w jaki sposób nadziewa się gotowe już rogaliki. Proszę o instrukcję. 🙂
Spedition Berlin
Wyglądają niesamowicie i rewelacyjnie. Smaczne i niezwykle słodkie.